Foto:

Schilderij Stork uit Vereeningsgebouw naar Oyfo

Hengelo - De werkzaamheden aan het Vereenigingsgebouw van Stork zijn gestart. Nadat op 21 april 1894 de eerste steen door C.T. Stork werd gelegd, is het nu tijd voor een grote transformatie, restauratie en nieuwbouw. Een bijzonder schilderij over Stork is uit het gebouw in veiligheid gebracht. Na een grondige analyse en restauratie zal het straks en plekje krijgen op de nieuwe locatie van Oyfo.

Het schilderij is geschilderd door Marinus Kutterink. Alles waar Stork voor staat en mee te maken heeft, is op het schilderij afgebeeld.

Symboliek
In het midden zit een vrouw met het bijzondere logo van Stork met de ooievaar en de letters GSc, Gebroeders Stork & co. Naast haar bevinden zich een oude man en een jongen. Zij symboliseren de continuïteit van de onderneming. De man stelt de gepensioneerde werker voor, de jongen de toekomstige. Ook zijn er een tekenaar en een handarbeider afgebeeld. Zij geven aan dat een fabriek kan floreren als hoofd- en handwerk samen gaan. Vereenigingsgebouw, Hotlo, Watertoren en de Gieterij staan afgebeeld op het schilderij. Ten slotte laat de penning zien dat het bedrijf niet alleen gedragen wordt door de werkers, maar ook door hun familieleden. Dit alles staat ook beschreven op het schilderij: 'Alles voor elkaar, geen strijd maar samenwerking.'

Onderzoek en restauratie
De nieuwe eigenaar van het Vereenigingsgebouw Infestos Monumenten heeft het schilderij onlangs aan de gemeente Hengelo overgedragen, die het op haar beurt weer aan Oyfo Kunst & Techniek heeft geschonken. Op dit moment wordt de herkomst en datering van het schilderij onderzocht door Oyfo, waarna het gerestaureerd zal worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden