Aan de slag met huisrobot Homey
Aan de slag met huisrobot Homey (Foto: PR)

Hightech in de bibliotheek

HENGELO – Sinds afgelopen zomer worden er in de bibliotheek hightech workshops georganiseerd voor kinderen. Kinderen hebben in de kerstvakantie kennis kunnen maken met drones, in de herfstvakantie met virtual reality en in de zomervakantie hebben ze geleerd hoe ze zelf energie kunnen opwekken. En voor de voorjaarsvakantie heeft Tetem, in samenwerking met Bibliotheek Hengelo, weer zo'n uitdagende workshop: dan gaan kinderen aan de slag met artificial intelligence. Zo experimenteren kinderen op speelse wijze met allerlei (digitale) technieken en maakprocessen.

Deze serie workshops maakt deel uit van het High Tech programma van de Proeftuin Twentse Maakplaatsen welke tijdens de schoolvakanties wordt aangeboden in de 14 Twentse gemeenten. Dit programma heeft tot doel om technologie, digitalisering en maakcultuur beter te verankeren in de regio. Cultuurwethouder Bas van Wakeren is enthousiast over de workshops: "Kinderen leren op jonge leeftijd vaardigheden op het gebied van kunst, cultuur en techniek en krijgen hierdoor de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot een verkennende, ontdekkende en creatieve burger."

In deze artificial intelligence workshops gaan kinderen in gesprek met de huisrobot Homey. Zij laten Homey uiteenlopende opdrachten uitvoeren, zoals "Hey Homey, zet de tv aan!". Gaandeweg leert de huisrobot de spreker steeds beter kennen en wordt slimmer. Kinderen ervaren zo de invloed die zij kunnen hebben op AI-gedreven technologie. Kinderen van 6 tot 9 jaar sturen Homey direct aan met hun stem. En kinderen van 9 tot 12 jaar starten de workshop met een klein onderzoek en communiceren met Homey met hun stem én met geprogrammeerde opdrachten.

Artificial Intelligence
IVolwassenen en kinderen zijn zich niet bewust dat zij dagelijks in contact komen met AI-technologie. Toch is Artificial Intelligence overal, ook in onze thuisomgeving. Recent onderzoek uit Japan toont aan dat een huisrobot naast het uitvoeren van opdrachten ook bepaalde behoeften op sociaal vlak kan invullen. Door deel te nemen aan deze workshops leren kinderen wat zo'n huisrobot allemaal kan en hoe je deze kan aansturen met je stem. Deze workshop sluit aan op de tentoonstelling van Anne de Boer en de daar bijbehorende events over Artificiële Intelligentie, te zien in Tetem - Enschede t/m 10 mei 2020.

"Op vrijdag 21 februari zijn er twee gratis workshops bij Bibliotheek Hengelo, de eerste workshop is van 09.30 tot 11.00 uur voor kinderen van 6 tot 9 jaar en de tweede workshop is van 11.30 tot 13.00 uur voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Deelname aan de workshops is gratis, maar wel graag aanmelden via bibliotheekhengelo.nl," aldus Anja Annink van Bibliotheek Hengelo. Daarnaast worden deze workshops ook gegeven in Borne op zaterdag 15 februari en in Dinkelland, Enschede, Wierden, Hellendoorn, Almelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Haaksbergen. "En als je in de voorjaarsvakantie niet kan, niet getreurd want in de meivakantie staat er weer een inspirerende hightech workshop op het programma: Ontwerp - Print - Eet en dat betekent dat je met een 3D foodprinter aan de slag gaat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden