Hinke en  Charlotte (rechts) zijn de laatste weken druk geweest met de reclamecampagne rond hun nieuwe kinderboek (Foto: PR)
Hinke en Charlotte (rechts) zijn de laatste weken druk geweest met de reclamecampagne rond hun nieuwe kinderboek (Foto: PR) Foto: PR

Charlotte van der Veen is niet bang

Algemeen

Vorig jaar werd de Hengelose illustrator Charlotte van der Veen (28) door schrijfster Hinke Hoeksma gevraagd, om haar boek ‘Ben niet bang’ te illustreren. Inmiddels is het boek uit, maar Charlotte heeft nog veel meer in haar mars.

HENGELO – Charlotte heeft haar talent zeker niet van een vreemde. “Mijn vader was muzikant en mijn moeder zingt (en knutselt) ook veel. Creativiteit en muzikaliteit zit dus duidelijk in onze genen.” Charlotte tekent al sinds ze de motoriek heeft ontwikkeld om iets vast te houden. “Het zit er écht van kleins af aan in; altijd en overal maar tekenen. Ik hou me eigenlijk ook niet vast aan één ding om te tekenen, er is zo véél interessants in de wereld en… níet in de wereld, want fantastische dingen die niet bestaan zijn nét zo fijn om op papier te zetten.” Sinds 2020 werkt Charlotte als zzp-er en haar portfolio is indrukwekkend. “Ik ontwerp veel karakters voor bijvoorbeeld attractieparken, campings of supermarkten. Beleving vind ik een ontzettend gaaf iets om te mogen ontwerpen, aangezien je dan niet alleen met je tekeningen iemand meeneemt in een wereld, maar dat wordt dan ook verwezenlijkt in het echt.”

Crowfunding

Dat geldt zeker ook voor het nieuwe kinderboek ‘Ben niet Bang’. Dankzij een succesvolle ‘Voordekunst’-campagne via crowdfunding, is het Hinke en Charlotte gelukt dit kinderboek uit te brengen. “In drie dagen tijd zijn we 70 van de 200 adressen door heel Nederland langs te gaan, om de pre-orders/donaties via ‘Voordekunst’ af te leveren”, vertelt Charlotte uitgeput maar trots. Het verhaal van ‘Ben Niet Bang’ is in 2013 al geschreven ten behoeve van een theatervoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Het verhaal kent verwijzingen naar de eeuwenoude sprookjes van de Gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. De voorstelling is op semiprofessioneel niveau gespeeld door een viertal acteurs op verschillende locaties in Nederland en won in 2015 de derde prijs voor beste voorstelling namens het publiek op het Delft Fringe Festival in Delft. 

“Je zou er eigenlijk een kinderboek van moeten maken”, was meermaals de reactie van bezoekers van de voorstelling. En nu, acht jaar later, is deze droom eindelijk uitgekomen. “Het boek gaat over dappere Fons, die wordt aangenomen als nieuwe schrijver in de Verhalenfabriek van Meneer Storie. Maar, niet iedereen is blij met de nieuwe aanwinst. De Wolf is woedend. Er worden alleen nog maar verhalen geschreven met een lang en gelukkig einde. Niemand is meer bang voor de Wolf, die vervolgens een sluw plan bedenkt”, aldus Charlotte.

Charlotte mag niet klagen over het aantal opdrachten, maar er staat er nog wel een op haar bucketlist: “Ik hoop nog een keer voor de Efteling te mogen werken, maar ik ben zéér tevreden met wat ik al mag doen. Echt, er bestaat geen leuker werk dan wat ik doe!”, besluit ze welgemeend.

www.boekscout.nl

Linda Meijer

Ik hoop nog een keer voor de Efteling te mogen werken

www.lindameijer.nl
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07