Ook in de kerktuin voor de Lambertusbasiliek een variatie aan planten, grassen en kleine bomen. René:  "Het hele jaar door bloeit er wel wat en vogels, vlinders en insecten komen er op af." (Foto: Gemeente Hengelo)
Ook in de kerktuin voor de Lambertusbasiliek een variatie aan planten, grassen en kleine bomen. René: "Het hele jaar door bloeit er wel wat en vogels, vlinders en insecten komen er op af." (Foto: Gemeente Hengelo)

Variatie in groen zorgt voor veel beleving op Industrieplein

Heeft u al een kijkje genomen op het Industrieplein, aan de achterkant van het NS-station? Dit plein heeft een metamorfose ondergaan en is omgetoverd tot een aantrekkelijk verblijfsgebied. Met niet alleen fietsenstallingen, een taxistandplaats en Kiss&Ride parkeerplaatsen, maar ook een prominente plek voor het skatepark en de Veldbeek.

Hengelo – René Segerink was nauw betrokken bij de uitvoering van het plan. Als projectbegeleider uitvoering, toezichthouder bij civieltechnische werken, overlegde hij tijdens de werkzaamheden veelvuldig met de aannemer. René vertelt: "Het Industrieplein is een unieke plek doordat het direct grenst aan het station. Iedere dag komt er een grote mensenstroom van zo'n 7000 personen langs. Op weg naar het ROC en de bedrijven in de buurt. Gedurende de werkzaamheden aan het plein en het skatepark moest het station dan ook goed bereikbaar blijven. Door de goede fasering in het plan, hebben we geprobeerd de overlast tot een minimum te beperken."

Na de aanleg van de bestrating en het skatepark was het groen aan de beurt. Ook daarbij was René betrokken. "Als gemeente zijn we de eerste twee jaar na de aanleg verantwoordelijk voor het onderhoud van openbaar groen. Daarna neemt Gildebor het over. Bij de keuze voor bomen en beplanting moet je dan ook goed nadenken over het onderhoud. Hebben bomen en planten veel of weinig water nodig, moeten ze regelmatig gesnoeid worden. Dat zijn voor ons belangrijke aspecten bij de plantenkeuze."

Doodsbeenderenbomen
Als voormalig hovenier vond hij het wel een van de leukste aspecten om in mee te denken. "Op het Industrieplein is in overleg met de landschapsarchitect gekozen voor een divers arsenaal aan bomen en planten. Zo zijn er om het skatepark vlinderstruiken geplant en staan op het plein onder andere honingbomen, Chinese vernisbomen, acacia's en doodsbeenderenbomen." Wat voor bomen? René lacht: "Tja, het is wel een ietwat lugubere naam voor een boom, maar de takken lijken zonder blad een beetje op botten. Het zijn bomen die goed tegen warme en droge omstandigheden kunnen en dat is met het veranderende klimaat wel zo handig." Verder staan er in de groene plantvakken en onder de bomen een 20-tal soorten vaste planten. Zoals maagdenpalm, zonnehoed, kattenkruid en smeerwortel. En er is een hele partij bloembollen in de grond gestopt, waaronder krokussen. "We hebben gewerkt met hogere en minder hoge planten en bollen met verschillende bloeiseizoenen. Zodat er bijna het hele jaar wat bloeit."

Biodiversiteit
René denkt op meer plekken in Hengelo mee bij de aanleg van openbaar groen. Zoals bij de herstructurering van de Kuipersdijk, waar in de middenberm geen gras is gezaaid, maar een mengsel van bloembollen en kruiden. "We willen het liefst het hele jaar bloeiend groen", aldus René. "Dat zorgt voor veel biodiversiteit, omdat er insecten en vogels op af komen. En het is natuurlijk mooi om naar te kijken. Een mooi voorbeeld is ook de kerktuin om de Lambertusbasiliek. Door de vele soorten grassen, vaste planten en zelfs kleine bomen heb je het hele jaar door beleving."

Soms moet er iets aan bestaande beplanting gebeuren, omdat deze niet aanslaat. Zoals de bomen aan de heringerichte Mr. P.J. Troelstrastraat. René: "De bomen die we daar aanvankelijk hadden geplant deden het erg slecht, ondanks alle ondergrondse maatregelen met onder meer lava in de grond. We hebben ze daarom vervangen door een ander type boom. En om de wortels van de bomen te beschermen tegen parkeerdruk, hebben we er kratten omheen geplaatst. Nu gaat het gelukkig goed."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding