<p>Twente Light begint op zaterdag 11 december. (Foto: Robert Hoetink)</p>

Twente Light begint op zaterdag 11 december. (Foto: Robert Hoetink)

(Foto: ROBERT HOETINK)

Twente Light verrast in de ochtend

Avondlockdown of niet, van 11 december tot en met 28 februari is op Vliegveld Twenthe het kleurrijke evenement Twente Light te zien. Bezoekers worden tijdens een wandeling over de bunkerstrip getrakteerd op honderden lichtobjecten die het verhaal vertellen van de jonge Sara met haar dromen en haar opa over de oorlogsjaren. “Je weet dat je iets moois in handen hebt’’, zegt organisator Tim Lammers.

Enschede – Twente LIght start op zaterdag 11 december om 7.00 uur. Tot half tien kunnen er maximaal 900 bezoekers komen kijken naar de talrijke lichtobjecten.
Op zondag 12 december en het weekend van 18 en 19 december is Twente Light ook van 7.00 tot 9.30 uur te bewonderen. “Na 19 december hopen we ook ’s avonds open te kunnen. Het is in een ruime omgeving, alles is buiten, anderhalve kilometer wandelen, brede wegen’’, aldus Tim Lammers.

Een broodje en een bekertje met koffie staan klaar op het vliegveldterrein, net als muffins, limonade en fruit voor de kinderen. Een bijzonder ontbijtje kan het dus worden voor de bezoekers, in een bijzondere omgeving. “Je moet als ondernemer creatief zijn’’, zegt Lammers.

Zes weken geleden begon de opbouw van Twente Light. “De wereld zag er nog heel anders uit. Wij zeiden van we gaan ervoor’’, vertelt Tim Lammers van Kibeco en organisator van Twente Light, samen met Marten Foppen.
In de zomer van 2019 zette Lammers het Dinopark neer op het vliegveld. “Met 35.000 bezoekers was dat wel een succes ja’’, zegt Lammers.

Twente Light had eigenlijk vorig jaar al moeten doorgaan, als onderdeel van 75 jaar bevrijding. Maar corona gooide roet in het eten.
Lammers bezocht in februari 2020 een expositie in Parijs met talrijke lichtobjecten. “We vonden het zo mooi. Toen hebben we de keus gemaakt zoiets ook naar Enschede te brengen. Het was de dag van de eerste coronabesmetting in Frankrijk. We hadden contacten in China. Daar zouden de lichtobjecten op maat gemaakt worden. Wij zouden de verhaallijn leveren. De bedoeling was om het eind 2020 neer te zetten.’’

De verhaallijn kwam. Lammers: “Een opa vertelt over hoe hij opgroeide in de Tweede Wereldoorlog. Zijn kleindochter Sara vertelt over de wereld waarin zij leeft en de dromen die ze heeft voor de toekomst. Opa vindt dat ze vooral moet blijven dromen en erachteraan moet gaan.’’

De lichtobjecten kwamen ook. “Duizenden lichtobjecten. We hebben ze opgeslagen op het vliegveld. En we hebben gezegd van volgend jaar proberen we het opnieuw. Met vijf, zes man hebben we het in zes weken opgebouwd. Het ziet er heel kleurrijk uit. Je weet dat je iets moois in handen hebt. Maar ja, corona en de regels hè.’’

Op donderdag 2 december was er een opening speciaal voor de pers. “De reacties waren heel positief’’, zegt Lammers. Tickets kunnen besteld worden via de website van Twente Light. Er wordt gewerkt met tijdsloten.

door Hans Assink

‘we hebben het met vijf, zes man in zes weken opgebouwd’

Meer berichten