Ralf en Liset Dwars voor hun verbouwde boerenschuur.
Ralf en Liset Dwars voor hun verbouwde boerenschuur.

Aardgasloos wonen in boerenschuur

Algemeen

Een oude boerderij uit het begin van de vorige eeuw. Kun je die energiezuinig maken zonder aardgasaansluiting? Ralf en Liset Dwars gingen ervoor en zagen dat het kon. 

HENGELO - “Groen is doen”, zegt Ralf. “Terwijl we plannen maakten, kwamen we erachter dat er veel mogelijk is. We willen nu nog extra zonnepanelen laten plaatsen en dan hebben we komend voorjaar zelfs nul op de meter. Toen we de oude niendeuren opendeden, waren we verkocht. We zagen meteen dat deze oude boerderij mogelijkheden had, maar we zagen ook dat het niet makkelijk ging worden”, lacht Liset, In mei 2018 kregen Ralf en Liset met hun twee tienerzoons de sleutel van een oude boerderij aan de rand van de Woolder Es. Of beter gezegd; ze kregen symbolisch het hangslotje van de grootste schuur. Want hun huis was nog helemaal geen huis. Ze kochten samen met een bevriend gezin een grote voormalige boerderij met grond aan het spoor. Het andere gezin ging in het woonhuis wonen en de familie Dwars ging aan de slag in de schuur. “Samen met de architect zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden. Het was waarschijnlijk veel goedkoper geweest om de boel plat te gooien en nieuw te bouwen, maar wij zagen de mooie oude gebinten en de oude gevelstenen en wisten zeker dat we hiermee verder wilden”, aldus Ralf. Het werd ook al snel duidelijk dat Ralf en Liset het huis zo duurzaam mogelijk wilden verbouwen. “We konden in die tijd nog een aardgasleiding laten leggen, maar we besloten dat niet te doen. We waren ervan overtuigd dat het op een andere manier kan. We raakten geïnspireerd door mijn tweelingbroer die een voorloper is in de wereld van duurzaam bouwen, en door Hengeloër Maurice Beijk met zijn bureau Rentmeester 2050. Zij hebben ons geholpen met de mogelijkheden en keuzes”, verklaart Ralf. Een dik half jaar later was de boerenschuur omgebouwd tot een prachtig licht woonhuis met een luchtwaterwarmtepomp en zonnepanelen in de weide voor het huis. Makkelijk was het niet: “We woonden die lente en zomer in een caravan in onze voortuin en pas in november trokken we in ons huis”, zegt Liset. “Gelukkig voor ons viel er die tijd niet veel regen. En omdat we dichtbij ons ‘bouwproject’ woonden, hebben we veel zelf kunnen doen.” Bij een duurzaam huis, hoort echt een andere manier van denken. Ralf en Liset kozen voor triple glas, maar ook zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen, zoals isoleren met vlas en minerale verf. “Toen moesten we er echt naar zoeken, maar in een paar jaar tijd merk je dat er steeds meer mogelijkheden op de markt zijn. Bouwmateriaal probeerden we zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken, zoals de oude eiken gebinten. Maar we maakten ook gebruik van oude bestrating die we ergens anders hebben kunnen opkopen. Het afbikken was een gigantisch karwei, maar het is wel gelukt.”

Heb jij je huis ook duurzaam gebouwd of verbouwd? En mogen we je er over interviewen? Mail dan naar communicatie@hengelo.nl 

door gemeente Hengelo

‘Bouwmateriaal zoveel mogelijk opnieuw gebruiken’

Afbeelding
Afbeelding
Meer leren over historie Hengelo 5 aug, 16:22
Afbeelding
Stadsmusical Van Katoen en Water 5 aug, 16:21
Afbeelding
Traditionele paarden- en ponymarkt 5 aug, 16:19
Afbeelding
Het is zover: Tijd om op kamers te gaan! Maar dan wel graag veilig 4 aug, 16:52
Afbeelding
Wat nemen we mee naar het strand? 4 aug, 16:49
Afbeelding
Ook in het nieuwe seizoen behoefte aan vrijwilligers 4 aug, 11:43
Afbeelding
Cursus creatief schrijven met Jolanda Toenkkes vanaf 3 oktober 3 aug, 11:35
Afbeelding
Echt resultaat met fit20: Nico Mensing vertelt zijn verhaal 2 aug, 14:02