Door veel Nederlands te praten met zijn voetbalmaten bij Neo in Borne, kreeg Bashir de taal snel onder de knie. (Foto: PR)
Door veel Nederlands te praten met zijn voetbalmaten bij Neo in Borne, kreeg Bashir de taal snel onder de knie. (Foto: PR) Foto: PR

Bashir uit Syrië helpt werkzoekenden

Algemeen

JobOn is een landelijke vrijwilligersorganisatie die netwerkbijeenkomsten, workshops en online trainingen organiseert voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Deelnemers werken hierbij actief aan het onderhouden en uitbreiden van hun netwerk, vergroten hun vaardigheden en versterken elkaar.

HENGELO/BORNE - Bashir is een twintiger die doelbewust vrijwilligerswerk doet waarbij hij werkzoekenden helpt. De meeste vrijwilligers bij JobOn zijn al wat ouder, maar Bashir is een opvallend jonge uitzondering. Met zijn 23 jaar besteedt hij een aanzienlijk deel van zijn tijd aan andere mensen helpen. “Ik pak elke kans om te leren en anderen en mezelf te helpen ontwikkelen. Dit kan ook heel goed via vrijwilligerswerk.”

Bashir Shamma kwam vijf jaar geleden uit Syrië naar Twente en is sinds kort eventmanager bij JobOn in Hengelo. Hij haalde afgelopen jaar zijn vwo-diploma en studeert nu farmacie. “Ik was vorig jaar op zoek naar een zinvolle bijbaan in Hengelo. De JobOn-advertentie voor de vrijwilligersfunctie van eventmanager sprak me aan vanwege het contact met verschillende mensen en vanwege de opleiding tot eventmanager.”

Vrijwilligerswerk is in Syrië, net als in Nederland, de gewoonste zaak van de wereld. Bashir: “Het heeft daar vooral te maken met de oorlog. Veel mensen zijn in nood. Burgers helpen elkaar en er zijn veel organisaties die mensen ondersteunen. Ik zag het overal om me heen. Alleen was ik zelf toen nog te jong om vrijwilliger te zijn.”

De begintijd in Nederland was niet makkelijk voor Bashir. “Vooral het leren van de Nederlandse taal vond ik moeilijk. Ik deed het vwo in Amsterdam op een onderwijsinstelling voor buitenlandse studenten. Iedere zaterdag en zondag had ik 8 uur per dag les. De lessen werden in het Nederlands gegeven. Niet altijd eenvoudig, maar zo krijg je de taal snel onder de knie. Om nog vaker Nederlands te praten had ik veel contact met mensen op mijn werk en van mijn voetbalclub Neo in Borne.”

Bashir organiseerde voor JobOn twee events in Hengelo, waaronder ‘Laat jij je belemmeren op zoek naar je droombaan?’. “Erg leuk en leerzaam. Ik heb er veel van geleerd, zoals luisteren naar, en samenwerken met mensen en omgaan met stress.”JobOn heeft een grote groep trainers die vrijwillig workshops willen verzorgen. Het vrijwilligerswerk is een goede voorbereiding op een betaalde baan, een mooie opstap eigenlijk. “Zo leer ik de Nederlandse samenleving goed kennen en krijg ik ervaring in het organiseren van bijeenkomsten. Het mooie van vrijwilligerswerk is vooral dat je anderen helpt zich te ontwikkelen en dat je zelf ook veel leert”, aldus Bashir. In Hengelo is nog ruimte voor enthousiaste vrijwilligers die zich maatschappelijk willen inzetten om dit soort events en netwerkbijeenkomsten te organiseren.

www.jobon.nl

door Linda Meijer

In tijden van oorlog helpen burgers elkaar ook altijd

www.lindameijer.nl
Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 41 minuten geleden
Peter van Lange.
'Zin in levensbeschouwing' met Peter van Lange op 10 april 26 mrt, 14:32
Afbeelding
Paasshow bij Zuithof 26 mrt, 14:30
Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers
Homme: een indrukwekkende double-bill van LAVA Collective 26 mrt, 14:28
Afbeelding
Palmpasen! 26 mrt, 14:27
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 26 mrt, 11:48
Het Sideways BMX Racing Team. Eigen foto.
Op jacht naar veel finalerondes 22 mrt, 12:31
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:54