<p>Secil Arda vindt, dat vrouwen in de kunst best wat meer aandacht mogen krijgen. (Foto: Linda Meijer)&nbsp;</p>

Secil Arda vindt, dat vrouwen in de kunst best wat meer aandacht mogen krijgen. (Foto: Linda Meijer) 

(Foto: PR)

Kleurrijke expositie van Secil Arda

De Enschedese beeldend kunstenaar Secil Arda exposeert momenteel in de Hengelose A-galerie van AtelierZ, aan de Steynstraat 16 in Hengelo. Als tegenprestatie moest ze voor de cliënten van Aveleijn een workshop geven, maar dat deed ze natuurlijk graag.

HENGELO/ENSCHEDE – AtelierZ is een dagbesteding voor cliënten van Aveleijn, die hun creatieve en artistieke talenten in willen zetten of verder willen ontwikkelen. Bij AtelierZ kun je vrij werk maken of meer productmatig bezig zijn in een van de drie ateliers: schilderen, textiel bewerken of ruimtelijk werk. “De expositieruimte de ‘A Galerie’ biedt cliënten de mogelijkheid te exposeren maar ook om kunstenaars van buiten te ontmoeten als wij hen uitnodigen bij ons te exposeren”, aldus Aveleijn. 

Composities

Op dit moment is dit dus colorist en expressionist Secil Arda. Haar expositie, genaamd ‘Composities’, gaat over symmetrische en asymmetrische composities. Arda brengt natuur en wiskunde in haar kunst kleurrijk bij elkaar. “Ik schilder abstract maar ook figuratief. Mijn inspiratiebronnen zijn geometrie, wiskunde, technische en de organische vormen. Ik ben een groot bewonderaar van Gabriele Munter, Bridget Riley, Victor Vaserely, Amedeo Modigliani.” Toch heeft Arda een herkenbare eigen stijl. Haar handschrift is kleurrijk, vrolijk en met heldere lijnen. De vaak stoere figuren stralen eigene persoonlijkheden uit. Haar abstracte schilderijen zijn fantasievol en kleurrijk. 

Secil Arda studeerde textielchemie en technische verfkunde. Ze volgde op diverse internationale kunstacademies cursussen voor design, druktechnieken en industriële vormgeving. Ze kan zich een leven zonder kunst dan ook niet voorstellen. “Kunst is lust voor het leven en voeding voor de ziel. Kunst is een rode leidraad in mijn leven. Mijn man en dochter delen ook deze passie, dus vakanties worden vaak gefocust op kunst en cultuur.” Haar moeder en haar zuster zijn ook beeldend kunstenaars. “Ik heb het talent van huis uit meegekregen. Vanaf mijn kinderjaren ben ik al bezig met de kunst. In mijn schooljaren was het vak schilderen en technisch tekenen dan ook mijn favoriet.” 

Begin november gaf ze een workshop voor een aantal cliënten van Aveleijn, als dank voor de drie maanden expositieruimte. “Dit was heel leuk om te doen! Sommige deelnemers hebben echt talent. De A Galerie is een prachtige galerie met veel daglicht en ook mooie spotlights. Ik ben er erg trots op dat mijn werken daar hangen en gewaardeerd worden.” 

Haar expositie bestaat uit maar liefst 46 portretten, waarin verschillende thema’s worden behandeld, zoals flora, fauna, geloof en abstracte vormen; dit alles in verschillende maten en vormen. De portretten van Arda zijn in AtelierZ nog te bewonderen tot 15 januari 2022. Tevens zijn er diverse producten van AtelierZ te koop, dus… kom snel een keertje langs.

www.aveleijn.nl

door Linda Meijer

Kunst is lust voor het leven en voeding voor de ziel

Meer berichten