Laus Steenbeeke tijdens de repetitie van De Boerenopstand. (Foto: Ron Sanders)
Laus Steenbeeke tijdens de repetitie van De Boerenopstand. (Foto: Ron Sanders)

Laus Steenbeeke komt in opstand

Algemeen

Theaterspektakel ‘De Boerenopstand – Tot Tubbig en niet verder’ is van 12 november tot en met 21 december te beleven in de Verdegaalhal in Tubbergen. “Het wordt een mooi familieverhaal. Het is een soort familiegeschiedenis waarin je wordt meegenomen’’, zegt hoofdrolspeler Laus Steenbeeke.

Enschede/Tubbergen – Laus Steenbeeke (Borne, 1959) speelt in de voorstelling over de Boerenopstand van 1971 de rol van boer Herman Kaveling. “Hij is ongelooflijk tegen de ruilverkaveling’’, vertelt Steenbeeke tussen de repetities door.

In de voorstelling heeft Herman Kaveling zijn vrouw Lies aan zijn zijde. “Ik ben de man van Lies en zij is ook wel tegen, maar wat gematigder. Die is meer van doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’’, zegt Steenbeeke.
Lies wordt gespeeld door Karlijn Koel. Ook Esther ter Horst, Aniek Verhoeven en Luuk Haaze hebben hoofdrollen in het stuk dat door Enschedeër Laurens ten Den is geschreven. Bruun Kuijt neemt de regie voor zijn rekening. “De ruilverkaveling speelt een prominente rol’’, zegt Steenbeeke. “Er zit mooie muziek in. Jos Pijnappel doet de muzikale leiding.’’

Het is een flinke productie. Steenbeeke vraagt even rond om er achter te komen hoeveel mensen erbij betrokken zijn. “De cast en crew zijn 74 personen. En per show zijn er veertig vrijwilligers. Sommige rollen zijn dubbel bezet, omdat niet iedereen altijd kan.’’

Hijzelf kan wel altijd. Steenbeeke heeft zelfs twee rollen. “Ik speel ook nog de rol van Tante Grada, de zuster van Herman. Dat is een hele leuke rol. Tante Grada is een aparte, een klöpke, zo’n jonge, vrijgezelle, kinderloze boerenmeid. En dan gooi ik de kraan open! Dat spöl ik wa. Het is een zoektocht, maar de omgeving: dat past me wel. Ik heb wel ’s een boer gezien en iedereen kent vast wel een Tante Grada.’’

Deze week gaat het stuk vorm krijgen. “We doen de hele doorloop en passen alles in elkaar: de techniek, het koor, het licht, de kostuums, de pruiken, de make-up - alles komt bij elkaar’’, zegt Steenbeeke die ook in Stork! speelde en in onder meer Het Klokhuis, Flodder, The Lion King en ’t Schaep met de 5 Pooten en de vervolgen daarop.

Het verhaal van theaterspektakel ‘De Boerenopstand - Tot Tubbig en niet verder’ gaat over de randstedelijke en zwangere Lisa die kennis maakt met haar biologische moeder in Twente. Haar familiegeschiedenis loopt parallel aan de boerenopstand uit 1971 en aan de nasleep die het had op de relaties in de familie en binnen de Tubbergse noaberschap.

Naast losse kaarten voor de voorstelling worden er ook kaarten verkocht inclusief een driegangendiner en drankjes. Dit diner vind vooraf (aanvang 18.00 uur) plaats in de hal. Bezoekers nuttigen aan lange tafels met elkaar een driegangendiner, mogelijk gemaakt door lokale ondernemingen. Bij de zondagmiddagvoorstellingen is het diner achteraf met een verwachte aanvang van 17.00 uur. Meer info over de activiteiten rondom 50 jaar De Boerenopstand via boerenopstandtubbergen.nl.

door Hans Assink

‘iedereen
kent vast
wel een Tante Grada’

Afbeelding
Afbeelding
Meer leren over historie Hengelo 5 aug, 16:22
Afbeelding
Stadsmusical Van Katoen en Water 5 aug, 16:21
Afbeelding
Traditionele paarden- en ponymarkt 5 aug, 16:19
Afbeelding
Het is zover: Tijd om op kamers te gaan! Maar dan wel graag veilig 4 aug, 16:52
Afbeelding
Wat nemen we mee naar het strand? 4 aug, 16:49
Afbeelding
Ook in het nieuwe seizoen behoefte aan vrijwilligers 4 aug, 11:43
Afbeelding
Cursus creatief schrijven met Jolanda Toenkkes vanaf 3 oktober 3 aug, 11:35
Afbeelding
Echt resultaat met fit20: Nico Mensing vertelt zijn verhaal 2 aug, 14:02