Op 16 januari 2022 treedt Roesalka weer op voor familie en vrienden tijdens hun jaarlijkse nieuwjaarsfeest.
Op 16 januari 2022 treedt Roesalka weer op voor familie en vrienden tijdens hun jaarlijkse nieuwjaarsfeest. Foto: PR

Oekraïense Roesalka bestaat 65 jaar

Algemeen

Zoals bij velen, kon het jubileum van de Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka vorig jaar niet gevierd worden. Begin deze maand heeft de vereniging het goedgemaakt met een gezellig weekendje in een vakantiepark in Oosterhout.

HENGELO – Roesalka is in 1955 opgericht door vier Hengelose Oekraïeners, die tijdens een bruiloftsfeest spontaan een aantal Oekraïense dansen inzetten. “Nu, 66 jaar later, worden we nog steeds veel gevraagd voor jaarmarkten, braderieën, festivals en folkloristische evenementen. Ook treden wij regelmatig op in verpleeg- en verzorgingshuizen en voor verenigingen die een bijzondere evenement organiseren”, aldus Johan Boonstra, die twee jaar geleden tot voorzitter van de vereniging is benoemd. “Ik ben nu bijna vijf jaar lid van Roesalka, en, eerlijk is eerlijk, zonder mijn vrouw, die uit Oekraïne komt, was ik er waarschijnlijk nooit terechtgekomen. Van symfonische metalrock, één van mijn favoriete muziekstijlen, naar volksdansen is een behoorlijke stap”, lacht Johan. 

Kleurrijke kleding

De kostuums worden al jaren beheerd door Hennie Odink, die vorige maand op de algemene ledenvergadering zelfs benoemd is tot erelid van Roesalka. “Overal waar we komen vallen we op door de kleurrijke kleding en de fraai geborduurde blouses. Oekraïne telt tientallen variaties van traditionele kleding, net als Nederland trouwens, en wij hebben vier soorten kostuums die horen bij vier regio’s. Omdat ook iedere regio zijn eigen muziek- en dansstijl heeft, proberen we bij een lied of dans uit een bepaalde streek daar ook het passende kostuum bij te dragen. Dat is ook de reden dat het vaak een drukte van belang is in de kleedkamer in de pauzes van onze optredens, omdat we ons allemaal moeten omkleden.”

Nieuwe leden

Onder de bezielende leiding van Elena Dat-Kopanychuk (artistiek leidster/zangleiding) brengt Roesalka een programma van zang, dans en theater, afgestemd op uw wensen en mogelijkheden. Maar wie denkt dat Roesalka alleen voor Oekraieners is, heeft het goed mis. “We hebben momenteel een kleine twintig leden, maar meer dan de helft spreekt geen Oekraïens. Toch zingen we allemaal uit volle borst de Oekraïense liedjes mee. Dat komt omdat we de teksten fonetisch leren zingen. Onze zanglerares Elena leert ons de woorden en, minstens zo belangrijk, de techniek om goed te zingen.” En het dansen? “Dit hoeft ook geen probleem te zijn”, legt Johan geruststellend uit. “Onze danslerares Coby neemt alle dansen stap voor stap met de nieuwkomers door en ook de ervaren leden nemen iedereen bij de hand. Dansen, zingen en plezier hebben met elkaar, dat is ons uitgangspunt.” De leden van Roesalka trainen elke woensdagavond van 20.00 - 22.00 uur in het Kulturhus Hasselo, waarvoor iedereen bij deze van harte is uitgenodigd.

www.roesalka.nl

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

door Linda Meijer

We zijn
altijd op
zoek naar
nieuwe leden

www.lindameijer.nl
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 11 uur geleden
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07