Janine Moeken met diploma Fitnesstrainer Oncologie.
Janine Moeken met diploma Fitnesstrainer Oncologie. (Foto: Janine Moeken)

Hengelo heeft eerste fitnesstrainer Oncologie

Janine Moeken heeft als eerste Hengelose fitnesstrainer het diploma Fitnesstrainer Oncologie behaald. Janine (ook Bewegingswetenschapper) werkt als personal trainer in haar eigen studio en daar melden zich steeds meer kankerpatiënten en kankersurvivors. De hoogste tijd voor bijscholing op dit gebied! Vandaar dat zij in oktober besloot deel te nemen aan de opleiding Fitnesstrainer Oncologie. Na een aantal pittige lesdagen met veel informatie over de behandeling, bijwerkingen en het herstel na kanker heeft zij het bijbehorende examen eind november goed afgelegd. Hiermee is zij de eerste fitnesstrainer oncologie in Hengelo.

Hengelo - Janine: “Steeds meer mensen met de diagnose kanker en kankersurvivors kloppen op mijn deur voor sportieve begeleiding. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat sporten, zowel conditie- als krachttraining, tijdens en na de behandeling van kanker enorm veel bijdragen aan het beter verdragen van de behandeling als het herstel na afloop. Normaliter begint bij mij pas een sporttraject als mensen de medische behandeling afgerond hebben, dus bij de oncoloog. Want tijdens de behandeling komen patiënten vaak terecht bij een oncologisch fysiotherapeut.

Zijn ze eenmaal klaar bij de oncoloog en is de kanker weg, dan houdt ook de begeleiding vaak op en staan de kankersurvivors er vaak alleen voor. Terwijl de klachten na een chemokuur nog maanden, en in sommige gevallen nog jaren aanhouden. Met stip op nummer 1 is de kanker gerelateerde vermoeidheid die 60-90% van de kankersurvivors ervaart. Deze vermoeidheid gaat niet weg door goed slapen en rustig aan doen. De wetenschap laat zien dat sportprogramma’s onder supervisie van een trainer die afgestemd zijn op de kankersurvivor de beste vooruitgang laten zien in deze slopende vermoeidheid, waardoor mensen zich weer fitter gaan voelen en hun dagelijks leven weer op kunnen pakken (terug naar het werk, huishouden, hobby’s, etc.).”

Drijfveer
Dat is ook één van de drijfveren voor Janine om dit te gaan doen. Ze heeft nu van dichtbij een aantal trajecten met kankerpatiënten en kankersurvivors mogen begeleiden, het is enorm dankbaar werk! Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor personal training kiezen. De eerste is dat personal training niet zo’n medische uitstraling heeft, kankersurvivors hebben vaak al zo’n lang medisch traject achter de rug. Die willen even geen ziekenhuizen of andere medische specialismen.

Een andere reden die Janine af en toe hoort is dat niet iedereen wil in een ‘lotgenoten’ groep bij de oncologisch fysiotherapeut trainen. Tot slot zijn Fitnesstrainers oncologie het verlengstuk van de oncologisch fysiotherapeut. Als mensen daar uitbehandeld zijn kunnen ze bij mij verder trainen en fitter en belastbaarder worden. Het is fantastisch om te zien hoe sporten kan bijdragen aan deze ziekte en de genezing hiervan. En dan te weten dat sporten ook nog eens preventief werkt tegen kanker; een echte win-win situatie. Gelukkig adviseren steeds meer oncologen kankerpatiënten om te gaan sporten tijdens en na de behandeling.

Janine hoopt in de toekomst nog meer kankersurvivors te helpen naar een fitter en productiever leven in haar personal training studio aan de Oude Boekeloseweg 11 in Hengelo. Voor meer informatie zie www.musclemotion.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding