<p>Eigenaresse Ria Leushuis en dochter Marit vol trots voor hun handwerkzaak, die al 40 jaar is gevestigd aan de Oldenzaalsestraat. Foto: L. Meijer.</p>

Eigenaresse Ria Leushuis en dochter Marit vol trots voor hun handwerkzaak, die al 40 jaar is gevestigd aan de Oldenzaalsestraat. Foto: L. Meijer.

(Foto: Linda Meijer)

Veertig jaar Yvanka wol en handwerk

Zo’n 40 jaar geleden waren er nog ruim 25 wol-verkooppunten in Hengelo, momenteel zijn ze op een hand te tellen. De winkel van Ria Leushuis (79) is er echter nog steeds en ze peinst er nog niet over om te stoppen. 

HENGELO – Toegegeven, de 79-jarige eigenaresse krijgt wel veel hulp van dochter Margit, maar toch staat ze zelf nog bijna elke dag in haar zaak aan de Oldenzaalsestraat 39. Met net weer een nieuwe heup is ze weer zo goed als nieuw en straalt ze helemaal als het over handwerken gaat. “Mijn opa was een soort marskramer (deur-aan-deurverkoper) van fournituren en mijn vader had jarenlang een naaimachinewinkel in Borne. Het vak en de liefde voor handwerken is mij dan ook met de paplepel ingegoten”, legt Ria uit. 

Bijzondere naam

Waarom de winkel niet gewoon ‘Ria Wol en Handwerken’ heet, is een bijzonder verhaal. “We hadden altijd gezegd, als we nog een derde dochter krijgen, noemen we die Yvanka. De dochter kwam er niet meer, maar de winkel voelde als een kindje voor mij, dus de naam mocht niets anders zijn. Bovendien is de naam een echte Slavische naam, daar waar het handwerken ook nog steeds heel populair is.”

Kleur en passie

Wie er nog nooit geweest is, moet echt eens een kijkje komen nemen; de hele winkel ligt vol met wol, garen en stoffen en ademt kleur en passie. Overal zie je ook zelfgemaakte items die weer dienen als voorbeeld of inspiratie. Het internet hebben Ria en dochter Margit nooit als bedreiging gezien. “Natuurlijk kun je even een paar breipennen en een bolletje wol bij BOL.COM bestellen, maar de kleuren en het garen moet je gewoon zien en voelen. Ook krijg je bij ons een heel uitgebreid advies en denken we met je mee, dat vind je niet in een webshop.” En wie denkt dat handwerken alleen voor licht bejaarde dames is, heeft het goed mis. “De corona heeft hobby’s an sich, en handwerken speciaal een enorme boost gegeven. Moeders steken hun dochters weer aan, maar we zien ook steeds meer mannen en zelfs jonge jongens bij ons binnenkomen”, vertelt Margit.

Diverse acties en workshops

Een winkel die al veertig jaar bestaat, op altijd hetzelfde adres en met dezelfde eigenaar, dat is ook in Hengelo een unicum dat gevierd moet worden. Daarom hebben Ria en Margit tal van leuke acties bedacht, waaronder elke resterende maand van 2021 40 procent korting op wisselende garens en producten. “Ook hebben we voor elke bordurende klant een gratis DMC patronenboek (zolang de voorraad strekt) en gaan er binnenkort weer diverse workshops in verschillende technieken van start”, besluiten moeder en dochter in koor.

www.yvankahengelo.nl

door Linda Meijer

‘Het is me
met de
paplepel
ingegoten’

Meer berichten