"Veel mensen, bij wie de schulden nog niet te hoog zijn opgelopen, kunnen we goed helpen bij BudgetAlert," zo vertelt Melanie. "Zij helpen je om je huishoudboekje weer in balans te brengen."
"Veel mensen, bij wie de schulden nog niet te hoog zijn opgelopen, kunnen we goed helpen bij BudgetAlert," zo vertelt Melanie. "Zij helpen je om je huishoudboekje weer in balans te brengen." (Foto: Gemeente Hengelo)

'Als je financiën niet op orde zijn, heb je daar last van'

Eén op de vijf huishoudens heeft financiële problemen. Met alle gevolgen die dat met zich meebrengt. Vandaar dat landelijk de campagne 'Kom uit je schuld' is gestart. Om er voor te zorgen dat dit probleem uit de taboesfeer komt en mensen tijdig hulp zoeken.

(Gemeente Hengelo)

Hengelo – "Veel mensen lopen lang door met schulden," vertelt Melanie Hanrath. "Gemiddeld wachten ze vijf jaar voordat ze aankloppen om hulp. En dan zijn de schulden vaak hoog opgelopen. Vandaar dat we als gemeente de noodklok luiden en het hebben van financiële problemen bespreekbaar willen maken. Mensen schamen zich er vaak voor of denken: ik red het nog wel. Bijvoorbeeld omdat ze vooruitzicht op werk hebben. Of ze kunnen geld lenen of gebruiken hun vakantiegeld om schulden af te lossen."

"Maar als je financiën niet op orde zijn, heb je daar last van," aldus Melanie. "Mensen zijn dan alleen nog maar bezig om de touwtjes aan elkaar te knopen. Dat heeft ook impact op je gezin. Op de dagelijkse dingen en op je sociale leven. Hoe zorg je voor een warme maaltijd? Of dat je kind een fiets heeft om mee naar school te gaan. En denk aan kinderen die bijvoorbeeld niet mee kunnen op schoolreisje, omdat er geen geld voor is. Schulden werken heel belemmerend."

Grote gebeurtenis
Hoe komen mensen aan die schulden? Melanie vertelt dat het hebben van schulden in alle lagen van de bevolking voorkomt, maar vooral bij mensen met een laag inkomen. "En vaak zie je dat schulden het gevolg zijn van een 'live event' in het leven van iemand. Een grote gebeurtenis, zoals het kwijtraken van je baan of een scheiding zorgen er dan voor dat je in de financiële problemen komt."

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt bovendien dan mensen steeds meer van hun inkomen kwijt zijn aan (stijgende) vaste lasten, zoals zorgkosten en woonlasten. Melanie: "Dat is frustrerend en als je dan een keer pech hebt en je krijgt schulden, dan is het lastig om er van af te komen."

Budget-Alert
Het goede nieuws is dat mensen er wel uit kunnen komen. Melanie: "Veel mensen, bij wie de schulden nog niet te hoog zijn opgelopen, kunnen we goed helpen bij Budget-Alert. Zij kijken naar je inkomsten en uitgaven en helpen je om je huishoudboekje weer in balans te brengen. Je kunt een adviesgesprek aanvragen, maar ze geven bijvoorbeeld ook budget coaching of kijken mee in de thuissituatie. En ze helpen mee met het invullen van belastingformulieren. Dat is voor veel mensen een grote winst. Ze zien enorm op tegen het invullen van al die formulieren, terwijl ze soms juist geld te goed hebben!"
Heb je grote schulden, met vaak meerdere schuldeisers, dan kom je in een traject bij de Stadsbank terecht. BudgetAlert begeleidt je daarbij.

Kindpakket
Melanie gaat verder: "Het blijkt vaak dat mensen niet op de hoogte zijn van allerlei regelingen die we als gemeente hebben voor mensen met een laag inkomen. Denk aan de collectieve zorgverzekering en de kwijtschelding gemeentelijke belastingen." Voor gezinnen met kinderen is er het Kindpakket. Daarin zit bijvoorbeeld een kledingbon en kunnen kinderen een fiets of laptop krijgen. Ook zwemlessen en de contributie van sportverenigingen worden vergoed. Melanie: "Lang niet iedereen maakt echter gebruik van die regelingen en dat is jammer."

Heb je schulden en maak je nog geen gebruik van gemeentelijke regelingen? Neem dan iemand in vertrouwen over jouw situatie. En zoek hulp bij BudgetAlert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding