Elke donderdagavond tussen 20-22 uur wordt er in de Thaborkerk (Gerrit Peuscherstraat 1, Hengelo) gerepeteerd. (Foto: Linda Meijer)
Elke donderdagavond tussen 20-22 uur wordt er in de Thaborkerk (Gerrit Peuscherstraat 1, Hengelo) gerepeteerd. (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Ladies Only laten weer van zich horen

Algemeen

Voor een koor is het wellicht het ergste wat je kan overkomen; niet meer mogen optreden. Tijdens de corona konden veel koren gelukkig rekenen op genereuze subsidiesteun van de gemeente Hengelo. Nu staat iedereen weer te popelen om de bühne te beklimmen.

HENGELO - Vocaal vrouwenensemble ‘Ladies Only’ bestaat uit ongeveer twintig gepassioneerde vrouwen die allemaal streven naar een hoge kwaliteit van zingen. Er is veel aandacht voor muzikale interpretatie en koorklank. “We hebben een breed repertoire van meerstemmige klassieke muziek uit verschillende periodes”, legt koorlid Tineke Zandstra ons uit. “Binnen ons repertoire is er sprake van een rijke variatie, met romantische liederen, verstilde kerkmuziek en humoristische miniatuurtjes.”

Hechte groep

Tineke is al ruim achttien jaar lid van dit ensemble, maar het koor zelf bestaat al een aantal decennia. “Vorig jaar zouden we ons 35-jarig bestaan vieren, maar ja, we weten allemaal waarom dat natuurlijk niet door kon gaan. Echter, we hebben een goede feestcommissie, die daar spoedig weer mee aan de slag gaat.” Optreden heeft het koor sinds vorig jaar mei niet meer gedaan, maar het repeteren ging toch zoveel mogelijk door. “Onze dirigent, Mirjam Spoelman, is ambitieus en enorm betrokken bij het koor. Via Zoom hebben we contact met elkaar gehouden en enkele keren buiten gezongen waar het was toegestaan. We zijn een heel hechte groep en er hangt altijd een goede sfeer. Elk lid is ook actief in een commissie, zoals de muziek-, bibliotheek-, kleding-, pr- en lief&leed-commissie.”

Maar, elk koor is zo goed als diens dirigent, dat geldt zeker voor dit muzikale ensemble. “Ja, Mirjam is echt geweldig. Zij besteedt veel aandacht aan de juiste muzikale interpretatie, dictie, stemvorming en koorklank.” Naast het dirigeren van ‘Ladies Only’ geeft deze muzikale professional tevens les en leiding aan verschillende andere koren.

Optreden mag gelukkig weer, dus de eerste boekingen staan al weer in de agenda van ‘Ladies Only’. “Op 28 november staat het eerste concert weer gepland en op 16 december geven we een kerstconcert in het ‘Borsthuis’ in Hengelo. Ook voor volgend jaar staan al weer dingen gepland, waaronder een optreden in Zwillbrock (Dld.) in mei.”

Ben je benieuwd of zingen in een kamerkoor iets voor jou is en heb je al zangervaring, meld je dan aan via de site van het koor of bel met 06-46407770. ‘Ladies Only’ repeteert elke donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in ‘De Thaborkerk’, Gerrit Peuscherstraat 1 te Hengelo. “Elke repetitie begint met een gedegen warming up van de stem en koorscholing. Nieuwe leden zijn bij voorkeur jonger dan 55 jaar. Voor toelating vindt echter wel een stemtest plaats”, besluit Tineke. Op dit moment is het koor op zoek naar een mezzo.

www.vrouwenkoor-ladiesonly.nl/

door Linda Meijer

Altijd streven naar een hoge kwaliteit van zingen

www.lindameijer.nl
Afbeelding
Test transportdrones boven Enschede 8 minuten geleden
Afbeelding
Twee weken genieten in de Eifel 10 minuten geleden
Afbeelding
Meer leren over historie Hengelo 5 aug, 16:22
Afbeelding
Stadsmusical Van Katoen en Water 5 aug, 16:21
Afbeelding
Traditionele paarden- en ponymarkt 5 aug, 16:19
Afbeelding
Het is zover: Tijd om op kamers te gaan! Maar dan wel graag veilig 4 aug, 16:52
Afbeelding
Wat nemen we mee naar het strand? 4 aug, 16:49
Afbeelding
Ook in het nieuwe seizoen behoefte aan vrijwilligers 4 aug, 11:43