Oranje op het WK in 1974. Foto; Cor Mooij.
Oranje op het WK in 1974. Foto; Cor Mooij.

Theatershow over WK 1974 trapt af in Schouwburg Hengelo

Algemeen

De Schouwburg in Hengelo heeft op donderdag 28 oktober de première van een theatercollege over het WK voetbal in 1974. Presentator/bedenker Eddy van der Ley uit Enschede kijkt in de metaalstad met middenvelder Willem van Hanegem, aanvaller Johnny Rep en verdediger Wim Rijsbergen terug op het iconische WK, dat Oranje eeuwige roem opleverde, maar net geen wereldtitel. “Het gaat een unieke herbeleving worden”, stelt Van der Ley.

HENGELO - De keuze voor Hengelo is geen toeval. Het Nederlands elftal speelde er in de aanloop naar het WK een oefenwedstrijd tegen de Duitse topclub Hamburger SV (2-1 winst). “Het was de eerste keer dat Oranje een wedstrijd speelde op Twentse bodem”, zegt Van der Ley, “en omdat er van het zogenoemde totaalvoetbal toen nog geen sprake was, werden er in de voorverkoop hooguit 1500 kaarten aan de man gebracht. Pas na een oproep van Willem Duys in zijn programma Muziekmozaïek kwam het Veldwijk-stadion nog aardig vol te zitten, met 15.000 toeschouwers.” Na eerst op achterstand te zijn gezet, won Oranje moeizaam met 2-1. Niemand van de aanwezigen kon bevroeden dat het elftal van Rinus Michels een paar weken later furore zou maken met hooggeprezen aanvalsspel. In de finale tegen gastland West-Duitsland zou de bekroning moeten volgen, maar het liep anders. Toch gaat het WK van 1974 als iconisch de boeken in, als de doorbraak van Nederland als mondiaal toonaangevend voetballand. 47 jaar later komt het toernooi dus in de setting van het theater tot leven. Johnny Rep, Wim Rijsbergen en Wim van Hanegem nemen de bezoekers, aan de hand van beelden en uitgedaagd door Eddy van der Ley, mee op een sentimental journey. Ze geven verrassende antwoorden op priemende vragen. Over de legendarische wedstrijd tegen topfavoriet Brazilië, de relletjes, de hand van bondscoach ‘IJzeren’ Rinus Michels en het hoe en waarom van de verloren eindstrijd. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen en na afloop is er een meet & greet met de topvoetballers van weleer. Van der Ley, ook schrijver van diverse boeken, is niet alleen de presentator, maar ook de bedenker van WK 1974-theatercollege. Hij staat al vaak op de planken met Willem van Hanegem, Wim Kieft, Bas Nijhuis, Björn Kuipers en Bram Moszkowicz. Verder presenteert hij regelmatig shows over het door Oranje gewonnen EK van 1988. ‘”Ik merk dat er grote vraag is naar de herbeleving van grote sportsuccessen.” 

schouwburghengelo.nl/theater/het-wk-van-1974/

Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 28 mrt, 12:27
Peter van Lange.
'Zin in levensbeschouwing' met Peter van Lange op 10 april 26 mrt, 14:32
Afbeelding
Paasshow bij Zuithof 26 mrt, 14:30
Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers
Homme: een indrukwekkende double-bill van LAVA Collective 26 mrt, 14:28
Afbeelding
Palmpasen! 26 mrt, 14:27
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 26 mrt, 11:48
Het Sideways BMX Racing Team. Eigen foto.
Op jacht naar veel finalerondes 22 mrt, 12:31
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:54