Erik Bosgraaf speelt binnenkort in Hengelo. Foto: Yat Ho Tsang.
Erik Bosgraaf speelt binnenkort in Hengelo. Foto: Yat Ho Tsang. Foto: Yatho - Photography and Music

‘Blokfluit puurste vorm van expressie’

Algemeen

Blokfluitvirtuoos Erik Bosgraaf en een 25-koppig ensemble van Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, spelen deze maand de mooiste concerten van Bach, Telemann en Vivaldi. Dat doen ze ook in Hengelo op 14 oktober. 

HENGELO - Een prachtig samengestelde selectie werken uit de achttiende eeuw, waarbij zelfs de sopranino, de allerkleinste blokfluit, zich laat horen. Met dirigent en vioolsolist Bojan Cicic, Peter Verduyn Lunel op fluit en Alessandro Pianu op klavecimbel. Een fluitconcert om ten volle van te genieten, in Rijssen, Arnhem, Enschede, Hengelo en Zutphen. Wie ‘blokfluit’ zegt, zegt onmiddellijk; Erik Bosgraaf, een van ‘s werelds beste blokfluitisten. Verslingerd is hij aan zijn instrument: “voor mij is de blokfluit de puurste vorm van expressie.”

Hij kan er bijna alles mee spelen: oude muziek, moderne muziek, filmmuziek, jazz, te veel om op te noemen. Hij behoort tot de meest virtuoze blokfluitisten van onze tijd en kreeg in 2011 zelfs de felbegeerde Nederlandse Muziekprijs. Met een ensemble van 25 Phionmusici speelt Erik Bosgraaf een prachtig samengestelde selectie werken uit de achttiende eeuw. Schitterende soloconcerten van Bach en Graupner komen voorbij. Uiteraard ontbreekt Vivaldi niet met een van zijn beroemde concerten voor de sopranino, het allerkleinste blokfluitje dat er bestaat. Erik Bosgraaf speelt niet alleen. Met dirigent en vioolsolist Bojan Cicic brengt hij het dubbelconcert voor fluit en viool van Telemann. En van dezelfde componist klinkt het concert voor fluit en blokfluit, waarin eerste fluitist van Phion Peter Verduyn Lunel aan zijn zijde staat. Een bijzonder werk waarin Telemann de subtiele verschillen tussen blokfluit en dwarsfluit laat horen. Het concert vindt plaats onder de dan geldende coronamaatregelen. Bij binnenkomst wordt gevraagd om een coronatoegangsbewijs: een geldige QR code vanuit de CoronaCheck-App of een geprinte versie. Mogelijk in combinatie met een legitimatiebewijs. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de betreffende concertzalen.

Er zijn meerdere optredens in de regio waaronder Rijssen en Enschede. In Hengelo is het op 14 oktober in de schouwburg. Het begint om 20 uur en de entree bedraagt € 25.

www.phion.nl

Meerdere concerten in de regio

Concert Erik Bosgraaf en ensemble van Phion

door Phion

Afbeelding
Afbeelding
Duurzaamheid en betrouwbaarheid 22 uur geleden
Afbeelding
Opening marktplein 15 & 16 april 22 uur geleden
Afbeelding
mugmetdegoudentand speelt The Making of Soros the Musical 21 mrt., 09:34
Afbeelding
Toekomst herten Weusthag onzeker 21 mrt., 09:32
Afbeelding
Terug in de tijd met Golden Earring 17 mrt., 18:16
Afbeelding
Monkey Town Enschede breidt de Peuterzone in het speelparadijs uit 17 mrt., 15:08
Afbeelding
Meer cultuureducatie 16 mrt., 10:19
Afbeelding
Er hoeft er maar één te beginnen... 16 mrt., 10:17