De nieuwe kattenhuiskamer van Dierenopvang Hengelo, een huiselijke omgeving waar katten weer aan een normaal leven kunnen wennen.
De nieuwe kattenhuiskamer van Dierenopvang Hengelo, een huiselijke omgeving waar katten weer aan een normaal leven kunnen wennen.

Asiel luidt noodklok dumpslachtoffers

Algemeen

Er zijn veel verschillende manieren waarop dieren in het asiel terechtkomen. Maar nu meer dan ooit tevoren, heeft de dierenopvang te maken met zogenaamde ‘dumpslachtoffers’. En dat is een keerzijde van corona waartoe een halt geroepen moet worden, waarschuwen dierenliefhebbers.

HENGELO - “Helaas zien wij de laatste tijd een enorme stijging in het aantal op straat gedumpte honden, katten en konijnen”, een medewerker van het asiel deelt haar zorgen in de nieuwsbrief van DOA, het oudste asiel van Nederland, in Amsterdam. “Gelukkig zorgen wij voor deze bikkels en geven we ze een tweede kans.”

In Hengelo dringen medewerkers van de dierenopvang aan: dieren bij hen onder de aandacht brengen is altijd de beste oplossing. “Wij verzoeken eigenaren die afstand willen of moeten doen van hun dier, altijd met ons asiel in overleg te gaan over de mogelijkheden.” Dieren die ergens vastgebonden of in dozen achtergelaten worden, worden niet altijd gevonden, met een akelige dood tot gevolg.

Mensen die niet meer voor hun dier kunnen zorgen, kunnen aankloppen bij het asiel. Iemand die bijvoorbeeld zelf in de knoop zit of met de handen in het haar over het gedrag van zijn of haar huisdier. Of de eigenaar heeft de verzorging onderschat. Zogeheten ‘coronadieren’ vormen het laatste anderhalf jaar dan ook een groot percentage van de nieuwe asielbewoners.

Ook na overlijden van het baasje, speelt het asiel een grote rol. In de stad wonen veel mensen alleen. Niet altijd hebben zij familie of vrienden waar hun huisdier terechtkan als zij er niet meer zijn. Maar ze houden zielsveel van hun furry friend en regelen daarom vaak dat hun huisdier na hun overlijden bij het asiel komt. “Wij zorgen goed voor deze weeskindjes en zoeken naar een nieuw passend baasje.”

Dierenopvang

Zoals de meeste asielen is ook die van Hengelo afhankelijk van giften om de zorg voor deze dieren waar te kunnen maken. Jaarlijks gaan zo’n 500 dieren naar de tijdelijke opvang in Hengelo. Meer dan 50 vrijwilligers staan alle dagen klaar voor ze. Het is belangrijk dat deze dieren tot rust komen en daarvoor biedt het asiel ze een warme en rustige (prikkelarme) plek. “Voordat we dieren herplaatsen, verzorgen we de dieren goed (ook medisch) en geven we ze tijd om aan te sterken. De verblijven maken we schoon, we voeren de dieren met de juiste voeding en laten ze weer wennen aan een normaal leven. Pas als de dieren helemaal in orde zijn, gaan we deze dieren herplaatsen.”

Geld nodig

Geld uit donaties besteedt het dierenopvangcentrum goed en is heel hard nodig. “We gebruiken uw donatie om dieren in de spotlight te zetten en bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Wij doen dit via onze website, Facebook en diverse acties zoals onze jaarlijkse open dag.
Ook sparen wij geld om hele zieke dieren een betere kans te geven. Jaarlijks maken wij veel kosten bij de dierenarts. Met uw steun hebben we een beter spaarpotje voor hele zieke dieren.” Voor meer informatie:

www.dierenopvanghengelo.nl/steun-ons/

door Marjolein van Loenen

Afbeelding
!
Afbeelding
Revanche na mislopen titel vorig jaar 13 uur geleden
Afbeelding
Medailles voor judoka’s JPT 13 uur geleden
Afbeelding
Bestrijd de winterdip deze maanden 1 dec, 14:28
Afbeelding
Cursus en kookworkshop over Ayurveda met Miriam Alberts 1 dec, 14:27
Afbeelding
Grote Kerstkaartenactie brengt contact 30 nov, 13:11
Afbeelding
Twee Proms-concerten januari 2023 30 nov, 13:10
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 29 nov, 09:36
Afbeelding
Op de bres voor eenzame ouderen 29 nov, 09:34