Afbeelding

Checklist bij het kopen van een scooter

Algemeen

Je hebt gespaard en je zinnen gezet op een nieuwe scooter. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands scooter? En hoe weet je dat de online verkoper betrouwbaar is? In deze checklist zetten we de belangrijkste stappen voor je op een rij, waaronder het afsluiten van de juiste scooterverzekering.

Een scooterverzekering is verplicht

Voordat je de weg opgaat moet je scooter verzekerd zijn. Een WA-dekking is verplicht. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je per ongeluk aan anderen en hun spullen veroorzaakt. Voor een scooter, snorscooter of elektrische scooter heb je een scooterverzekering nodig. Voor een snorfiets of brommer moet je een bromfietsverzekering afsluiten.

Hier moet je op letten bij je aanschaf

Door te weten waar je op moet letten kun je voorkomen dat je een tweedehands scooter met verborgen mankementen koopt. Een aantal tips:

1. Zoek gerust op Marktplaats, Facebook Marketplace en andere online verkoopplatforms. Maar breng alleen een bod uit als je serieuze interesse hebt en je research hebt gedaan.

2. Check of de kilometerstand realistisch is: de meeste bestuurders rijden tussen de 2.000 en 5.000 kilometer per jaar. Staat de kilometerstand veel lager? Dan bestaat de kans dat de verkoper niet helemaal eerlijk is. Vraag de verkoper waarom er zo weinig kilometers met de scooter zijn gemaakt.

3. Controleer of de verkoper betrouwbaar is door bijvoorbeeld zijn online ratings en/of reviews op Marktplaats te bekijken. Check ook hoe lang diegene al actief is op het platform. Als het account slechts een paar weken of maanden actief is, dan bestaat de kans dat je met een oplichter te maken hebt die zijn account na elke verkoop verwijdert.

4. Koop nooit een scooter met een WOK-melding, hoe voordelig de prijs ook is. Dit betekent namelijk dat de scooter niet meer aan de wettelijke eisen voldoet. Om van de WOK-status af te komen moet je een afspraak maken met de RDW en betalen voor een keuring. Na deze keuring kan de scooter alsnog worden afgekeurd. Bovendien kunnen er originele onderdelen ontbreken waar je later alsnog veel geld aan kwijt bent.

5. Maak altijd een testrit met de scooter voordat je deze koopt. En neem een vriend(in) of familielid mee die verstand heeft van scooters.

6. Wil de verkoper niet bij zijn eigen huis afspreken? Dan is dat doorgaans geen goed teken en kan diegene iets te verbergen hebben.

7. Let tijdens de testrit op de optrek: de scooter moet goed naar de topsnelheid trekken, zonder een ‘dipje’. Zodra je op topsnelheid bent, moet de snelheid constant zijn en niet schommelen of haperen.

8. Test of de scooter valschade heeft gehad door je handen even van het stuur te halen. Doe dit uiteraard wel op een leeg parkeerterrein of industrieterrein en niet op een weg met andere bestuurders. Als de scooter naar één kant uitwijkt of gaat slingeren, dan kan het zijn dat de voorvork krom is getrokken door schade. Later kan dit leiden tot dure reparatiekosten.

!
Afbeelding
Revanche na mislopen titel vorig jaar 15 uur geleden
Afbeelding
Medailles voor judoka’s JPT 15 uur geleden
Afbeelding
Bestrijd de winterdip deze maanden 1 dec, 14:28
Afbeelding
Cursus en kookworkshop over Ayurveda met Miriam Alberts 1 dec, 14:27
Afbeelding
Grote Kerstkaartenactie brengt contact 30 nov, 13:11
Afbeelding
Twee Proms-concerten januari 2023 30 nov, 13:10
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 29 nov, 09:36
Afbeelding
Op de bres voor eenzame ouderen 29 nov, 09:34