<p>Guusje Beverdam zit vol trots op haar zelfgemaakte creatie, met het bijkleurende gloednieuwe kunstboek in haar hand. (Foto: Linda Meijer)</p>

Guusje Beverdam zit vol trots op haar zelfgemaakte creatie, met het bijkleurende gloednieuwe kunstboek in haar hand. (Foto: Linda Meijer)

(Foto: Linda Meijer)

‘Het werken met klei houdt me jong’

Voor de 73-jarige Guusje Beverdam, die al ruim 35 jaar als beeldend kunstenaar werkzaam is in Hengelo, was 11 september een bijzondere dag. Haar kunstboek ‘Ironie & Illusie - De wereld van Guusje Beverdam’ zag toen voor het eerst het levenslicht.

HENGELO – Wie kent haar niet? Kunstvrouw van Overijssel 2012 en maker van ondermeer ‘de Liefdesbank’ in Enschede en ‘’t Wiefie’ in Hengelo, Guusje Beverdam. Ze vond dat het wel eens tijd werd voor een boek over haar keramiekcreaties. Echter, het maken van zo’n boek is niet goedkoop, daarom is Guusje Beverdam afgelopen maart een crowdfunding-campagne begonnen via voordekunst.nl. Het benodigde geld, 11.500 euro, was in ruim een maand bij elkaar gebracht. “Met dank aan ruim 150 geldschieters, werd het zelfs nog iets meer”, glimlacht Guusje. “Prachtig toch? Zo hebben we de prijs van het boek nog iets kunnen laten zakken, waardoor het voor elke kunstliefhebber betaalbaar is.” Dit 120 pagina’s tellende kunstboek, ook wel monografie genoemd, staat vol met prachtige kleurenfoto’s van al haar bijzondere werken. “Het is echt héél erg mooi geworden! Er wordt bijzonder enthousiast gereageerd door iedereen, dat doet me goed. Ik ben iedereen dan ook ontzettend dankbaar voor alle steun, donaties en/of hulp!”

Guusje – zelf net zo sprankelend en kleurrijk als haar keramiekcreaties – spreken we voor een van haar werken aan de Geerdinksweg. “Deze bank staat ook in het boek. Ik heb het in 2014 in opdracht gemaakt van het ZGT, als cadeau aan het nieuwe laboratorium. Als je goed kijkt, zie je dat het vol zit met bacteriën en virussen; dat vond ik wel een leuke knipoog. Het SARS-virus, de voorloper van COVID 19, staat er ook op!” (achter Guusjes benen – red.)

Ondanks haar 73 lentes, denkt Guusje nog lang niet aan stoppen. “Inspiratie is er altijd genoeg. Ik reageer op de gebeurtenissen in de samenleving. Door mijn COPD werk ik niet meer dagelijks, maar toch wel regelmatig, hoor. Werken met klei houdt me jong. En als ik moe word ga ik zingen. Oude Franse chansons, heerlijk!”

De boekpresentatie vond vorige week zaterdag plaats in galerie Dédé Grutzmacher te Enschede, tijdens een tentoonstelling van Guusjes werk en dat van kunstschilder Somma Krom. Het boek is vanaf nu voor slechts €28,50 te koop via Guusjes website, Hengelo Promotie en bij boekhandel Broekhuis. Op zaterdag 25 september (tussen 11-12 uur) vindt er nog een laatste signeersessie plaats in Guusjes atelier aan de Steenbakkersweg. Wie deze unieke monografie op zijn koffietafel wil hebben liggen moet echter wel snel zijn, met slechts 400 gedrukte exemplaren is het een heus collectors-item.

www.guusjebeverdam.nl

Linda Meijer

‘Ik heb na 37 jaar nog steeds inspiratie genoeg!’

Meer berichten