<p>Pleun Burks, Wencke Steggink (Tetem), Nilson Boensma en Gijs Steggin, bezig met het maken van een bril m.b.v. een 3D-pen. Foto: Linda Meijer</p>

Pleun Burks, Wencke Steggink (Tetem), Nilson Boensma en Gijs Steggin, bezig met het maken van een bril m.b.v. een 3D-pen. Foto: Linda Meijer

(Foto: Linda Meijer)

De Maakdagen maken kinderen blij

Tetem organiseert voor de achtste keer haar Maakdagen (voor de corona ‘Het Maker Festival) in Hengelo. Op 28 augustus was de eerste dag bij Oyfo Techniekmuseum, op 19 september is de tweede in Schouwburg Hengelo en de afsluitende dag vindt plaats op 25 september, in de Hengelose Bibliotheek.

HENGELO – Tetem is een ontwikkelinstelling in Enschede met de focus op digitale cultuur en maakcultuur. Een plek waar je een wereld instapt van beeldende kunst, technologie en digitalisering én waar je kunt experimenten met de nieuwste maaktechnieken. “Tijdens de Maakdagen laten we kinderen kennismaken met uitdagende activiteiten op het gebied van maakcultuur en digitalisering”, aldus Wencke Steggink, marketing- en programmamedewerker bij Tetem. “We willen ze op jonge leeftijd enthousiast maken voor techniek en ze daar op een laagdrempelige en speelse manier mee in aanraking laten komen.”

Welke workshop kies jij?

Voor 19 september en 25 september zijn er nog kaarten beschikbaar voor diverse leeftijden en diverse workshops. Zo kun je bijvoorbeeld de omgeving in 360 graden fotograferen of filmen. Zet de camera op een vaste plek en hij neemt het beeld op dat je zelf ook zou zien als je ogen aan de achterkant, bovenkant, onderkant en zijkanten van je hoofd had. Bij Festive Flashlight knip je uit papier een figuur dat jij wilt verwerken in je zaklamp. Maak bijvoorbeeld een smiley, dier of bloem. Koppel deze aan je LED-zaklamp en je figuur zal kleurrijk oplichten. In een andere workshop ga je in gesprek met de huisrobot Homey. Je laat Homey uiteenlopende opdrachten uitvoeren (“Homey, doe de lamp aan!”). Gaandeweg leert de huisrobot je steeds beter kennen en wordt hij slimmer! Of… bouw samen een virtuele wereld. Zet een VR-bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kunt vormgeven. Wie heeft de beste ideeën voor een virtuele wereld? Kom experimenteren met VR. iMotion is een app voor op de iPhone en iPad waarmee je stopmotionfilmpjes kunt maken. Bedenk een eigen actiefilmpje, speel een scène na uit je favoriete film of een hoofdstuk uit je favoriete boek. 

Hoe aanmelden?

Per tijdslot is een beperkt aantal tickets beschikbaar om de Maakdag veilig te laten plaatsvinden. Tickets voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kosten 2 euro en voor volwassenen 3 euro. Eind augustus gingen de Maakdagen al van start in het Oyfo, waar de workshops ‘Lichtpiano’, ‘Festive Flashlight’ en ‘Virtual Reality’ een groot succes waren. Aanmelden voor de resterende twee Maakdagen kan via de website:

intranet.tetem.nl/tickets

(kies Hengelo). 

Linda Meijer

Kids op jonge leeftijd enthou-siast maken voor techniek

Meer berichten