Walter Tuenter (links) en Martin de Ruiter, vanaf sluis Hengelo, met een prachtig uitzicht over het Twentekanaal. (Foto: Linda Meijer)
Walter Tuenter (links) en Martin de Ruiter, vanaf sluis Hengelo, met een prachtig uitzicht over het Twentekanaal. (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Filmpremière 85 jaar Twentekanaal

Algemeen

Filmclub Hengelo is er anderhalf jaar mee bezig geweest, maar het resultaat mag er dan ook zijn: Op donderdag 26 augustus is in het MFA ‘t Berflo de première te zien van de film: ‘Het Twentekanaal en de geschiedenis van de Overijsselse waterwegen’.

HENGELO - De film volgt de industriële ontwikkeling van Twente vanaf ca. 1800 en de daaraan gekoppelde behoefte aan beter transport. “Op 12 maart 1930 werd begonnen met de aanleg van de hoofdtak”, vertelt Martin de Ruiter (87), voorzitter van filmclub Hengelo. “Bij de aanleg van het kanaal gebruikte men een baggermolen. Door de crisis is, in het kader van werkverschaffing echter bijna 14 km met de hand gegraven. Op 26 augustus 1936 is het kanaal tot Enschede geopend; hierna is de zijtak naar Almelo aangelegd en vervolgens op 23 augustus 1938 officieel geopend.”

Fun fact

Het Twentekanaal is in totaal 65 km lang en het hoogteverschil tussen Enschede en Zutphen is ongeveer 21 meter (afhankelijk van de waterstand van de IJssel – red.). Om die hoogte te overbruggen zijn er in het Twentekanaal drie sluizen, een in Hengelo, een in Delden en een in Eefde. In Eefde is pas een tweede sluiskolk geopend met een speciale segmentdeur, die onder water verdwijnt. Vanaf dit jaar worden de drie sluizen door Rijkswaterstaat allemaal centraal bediend vanuit Eefde; er zijn er geen sluiswachters meer in Delden en Hengelo.

Walter Tuenter (86) is niet alleen bestuurslid en erelid van Videofilmclub Hengelo, hij was tevens verantwoordelijk voor de redactie, samenstelling, regie en montage van deze film. “Natuurlijk heb ik dit niet alleen gedaan. Clubleden Rein Faber, Tjeerd Bosklopper, Peet Bovée, Hans Coomans, Alfons Hek, Martin de Ruiter en Pieter-Bas Oortman hebben allemaal meegeholpen”, aldus Walter.

In het voorjaar van 2020 is filmclub Hengelo al begonnen met het verzamelen informatie en het schrijven van een script: “Een groepje van vijf clubleden is gevormd voor de opnames. Coördinatie en montage deed ik zelf; sluisanimaties zijn gemaakt door Martin de Ruiter. Museum Hengelo heeft enorm geholpen met veel informatie en beeldmateriaal, maar ook Rijkswaterstaat en Waterschap Vechtstromen hebben goed meegewerkt.”

Inhoud

De film duurt ruim anderhalf uur en is opgedeeld in zeven hoofdstukken: De geschiedenis, de voorbereiding, de aanleg, de waterhuishouding, het kanaal in de oorlog en de bevrijding, het heden en de toekomst van het kanaal en de film eindigt met een geweldige boottocht over het huidige kanaal met alle bezienswaardig-heden onderweg. Donderdag is de première, helaas alleen voor genodigden, maar daarna zal hij op meerdere plekken (o.a. museum Hengelo) worden getoond aan het grote publiek.

Linda Meijer

Veertien kilometer kanaal, met de hand gegraven

www.lindameijer.nl
Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 43 minuten geleden
Peter van Lange.
'Zin in levensbeschouwing' met Peter van Lange op 10 april 26 mrt, 14:32
Afbeelding
Paasshow bij Zuithof 26 mrt, 14:30
Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers
Homme: een indrukwekkende double-bill van LAVA Collective 26 mrt, 14:28
Afbeelding
Palmpasen! 26 mrt, 14:27
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 26 mrt, 11:48
Het Sideways BMX Racing Team. Eigen foto.
Op jacht naar veel finalerondes 22 mrt, 12:31
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:54