Slachtvisite op de Wendezoele

Ambt Delden - Op zaterdag 2 november hangt er weer een geslacht varken aan de ladder. Het wordt in twee sessies, om 11.00 en om 13.00 uur uitgebeend door deskundige slagers.

De slachtvisite, waarvoor iedereen uitgenodigd  wordt, is inmiddels een traditie op de museumboerderij de Wendezoele aan de twickelerlaan 14 in Ambt Delden. De toegang is gratis en er  zijn  volop produkten te koop.

Eerst wordt in 't Spieker op deskundige wijze uitleg gegeven over het slachten en de daarbij behorende gebruiken. Daarna is het vetpriesen bij het varken. Hierbij wordt het geslachte en opengewerkte varken door de  boer en de boerin  geprezen, met name  de dikke laag vet. Dit wordt onderstreept met een borrel. Want het is feest op de boerderij vanwege het verse vlees. Vervolgens wordt een half varken  door de slager op de schouder genomen en binnen uitgebeend en geportioneerd. Uiteraard met een deskundige uitleg.  Het vlees en ook andere produkten wordt op de delle verkocht.

Een evenment vol met nostalgie met ook heel leerzaam voor kinderen.  Het maakt een belangrijk onderdeel van de leerlijn vlees zoals we die in en rond het museum laten zien.

Meer berichten
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding