Jelle Knoef heeft de opleiding precisietechniek in Hengelo afgerond. Foto: ROC van Twente.
Jelle Knoef heeft de opleiding precisietechniek in Hengelo afgerond. Foto: ROC van Twente.

ROC Van Twente: Specialisten in precisietechniek

Algemeen

HENGELO - Machines zonder programmeurs en productieprocessen die stilvallen. Dat is wat bedrijven in de maakindustrie van hightech producten voor zich zagen door het tekort aan vakmensen in de precisietechniek. Het bedrijfsleven zocht daarom de samenwerking op met ROC van Twente om dit toekomstscenario voor te zijn. En dat werpt nu zijn vruchten af.

De eerste vijf studenten van de opleiding precisietechniek hebben hun welverdiende diploma in ontvangst genomen. Aankomende jaren volgen er meer. Op dit moment volgen 33 studenten de opleiding en dit najaar start een nieuwe klas van tien. Toch blijft de vraag naar specialisten in de precisietechniek groot. Ruim vier jaar geleden is de mbo-opleiding precisietechniek BOL niveau 4 op verzoek van en samen met het bedrijfsleven opgezet. Binnen de opleiding precisietechniek vallen de specialisaties research instrumentmaker en verspaningstechnoloog samen. Daarmee speelt ROC van Twente in op de vraag uit het bedrijfsleven naar meer vakspecialisten.

Arjan Doek, docent precisietechniek bij ROC van Twente, legt uit: “Bedrijven hebben het zwaar. Het is niet makkelijk de juiste technische specialisten te vinden. Er zijn constant vacatures en dat zal de aankomende jaren zo blijven. Het toekomstperspectief van afstudeerders is dan ook zeer gunstig. Ze kunnen kiezen waar ze willen werken tegen een heel goed startsalaris. De vijf studenten die nu gediplomeerd worden, hebben inmiddels allemaal al een arbeidscontract.” Arjan geeft aan dat meer jongeren en volwassenen voor een opleiding in de precisietechniek zouden kiezen als ze weten dat een technisch beroep tegenwoordig heel schoon is. “De technologie op de werkvloer is ongekend. Het is als het ware zo dat werknemers in de specialisatie verspaning ‘s ochtends in een wit shirt de werkvloer op stappen en in een wit shirt weer naar huis gaan. Het is heel fijn, specialistisch en schoon werk. Studenten in de specialisatie researchinstrumentmaker zijn echte uitvinders. Ze bedenken, ontwerpen, maken en bouwen onderdelen. Voor een vliegtuig of een auto bijvoorbeeld.” 

De 20-jarige Jelle Knoef is een van de vijf afstudeerders. Na de zomer gaat hij aan de slag als verspaningstechnoloog en studeert hij in deeltijd verder voor een associate degree in engineering. Jelle: “Op dit moment wil ik ervaring opdoen in mijn vak. Als ik precies weet hoe machines werken, dan kan ik snel een goed product maken. Daarom kies ik om te werken en daarnaast te leren.” Vier jaar geleden koos hij voor de opleiding Precisietechniek BOL niveau 4 omdat hij nog niet aan het werk wilde maar wel praktijkervaring wilde opdoen. “Ik deed metaaltechniek en zocht een vervolgstudie. Ik heb nagedacht over wat ik later wil en me laten voorlichten. Tijdens een open dag bij ROC konden docenten goed vertellen wat je met deze studie allemaal kan.” ROC van Twente is één van de vijf ROC’s in Nederland die de opleiding precisietechniek aanbiedt.

De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 12 uur geleden
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07