Afbeelding

Wat doen we? Vissen, natuurlijk!

Algemeen

HENGELO - Een stuk of tien kinderen staan te vissen aan een vijver in de Hasseler Es. Er hangt een spandoek, er staan vlaggen, de tekst ‘Vissen natuurlijk’ wappert vrolijk in de zomerbries. Hengelsportvereniging Ons Genoegen in samenwerking met Sportvisserij Nederland verzorgt deze zomer een paar onvergetelijke ochtenden rond vijvers in Hengelo. En niet alleen voor kinderen, ook seniore bewoners van TMZ Borsthuis mogen af en toe - ook vanuit de rolstoel - een hengeltje uitgooien.

Voorzitter Anton is erbij, samen met een groep vrijwillige vis-coaches van Ons Genoegen. “Je mag met je eigen hengel vissen, of gebruikt er één van ons. Wij zorgen voor voer, aas en visgerei.”


Iets achter de druk vissende jongelui staat een klaptafel met een klein aquarium te pruttelen. Een pompje zorgt ervoor dat het water goed blijft. Ernaast ligt een informatief boekje met plaatjes van alle vissen die je kunt vangen met de vaste hengel, zoals brasem, karper en voorn. Ook alle tips en trucs om goed te vissen komen voorbij in dit handige boekje van stekkie.nl.
In het troebele vijverwater zwemt de vangst van deze ochtend: een paar voorntjes maar ook een hele mooie, met een soort panterprint. Daar is tachtiger Henk, al 65 jaar lid van de visclub, niet zo blij mee. “De zonnebaars is een Aziatische vis die onze eigen soorten verdringt en daarmee de balans in de wateren verstoort”, weet hij te vertellen. Hoe die nou in een gewone Hengelose vijver terecht is gekomen weet hij ook niet.


Plotseling klinkt er applaus. Een jongetje haalt een karper binnen en dat zijn vechters. Er worden snel een speciaal matrasje en een groot net naar hem toe gebracht. Als een pro legt hij de grote vis erop, verwijdert het haakje met een speciaal tangetje die alle kinderen om hun hals dragen en na bewonderende uitroepen laat hij vol trots de grote vechter weer de vijver in glijden.
“Dit is toch een prachtige vorm van natuurbeleving en voorlichting over alles wat leeft in onze wateren”, aldus Frank, 2e voorzitter en communicatieman van de vereniging. “Doordeweeks geven wij een avondklas waarbij de basisvaardigheden worden geleerd.” Bijvoorbeeld om snel en zonder schade een haakje te verwijderen uit de vis. En dat is toch wel spannend voor de beginner. “Op deze manier zorgen we dat het goed gebeurt”, beaamt ook Henk.
Altijd zijn er volwassenen bij om te helpen en wordt al het gereedschap die ervoor nodig is beschikbaar gesteld.


Als kers op de taart is er op 19 augustus bij ‘t Swafert de Zomer Vis Karavaan, georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Hoogtepunt is dat de enthousiaste presentatoren van het bekende VisTV op bezoek komen.


Intussen is in de Hasseler Es tegen 11u het twee uur durende visfeest voorbij. De mannen ruimen op, de vissen uit het kleine aquarium glijden weer de vrijheid in en tien jongelui vertrekken blij en voldaan.
Op 31 juli is er weer zo’n leuke ochtend te beleven aan de Woolderes Vijver. Op 4 augustus is de Storksvijver aan de beurt en de laatste visochtend voor de karavaan vindt plaats aan de Tuindorpvijver op 14 augustus.

Meer informatie op

www.hsvoghengelo.nl

Afbeelding
Marinus van Rooy geeft op Dag van de Ouderen lezing 22 sep., 13:29
Afbeelding
Auto Bleeker viert 90-jarig jubileum 21 sep., 12:15
Afbeelding
'Luisteren naar mensen met dementie' 21 sep., 11:10
Afbeelding
Ilonka: 'Het gaat over dood en leven' 21 sep., 11:09
Afbeelding
Jazzclub Hengelo bestaat kwart eeuw 20 sep., 10:22
Afbeelding
Houtmaat scoort met topband Haystax 20 sep., 10:20
Afbeelding
'Beter een goede buur, dan een verre vriend': Burendag in Hengelo 19 sep., 12:47
Afbeelding
Stegge Mode bereikbaar 19 sep., 09:05