<p>Skaters onderweg door het buitengebied. Foto: Nightskate Twente.&nbsp;</p>

Skaters onderweg door het buitengebied. Foto: Nightskate Twente. 

Skaters rijden weer over de straten

HENGELO - Nightskate in Hengelo is terug. Vorig jaar waren er vanwege corona geen ritten. Maar deze zomer kan er weer gereden worden.

Stichting Nightskate Twente heeft na één jaar afwezigheid de draad weer opgepakt. In Hengelo worden weer de traditionele skatetochten op vrijdagavond gehouden. De tweede tocht van deze zomer is achter de rug. ,,Met zo’n 35 deelnemers. Dat zijn er bijna tien meer dan de eerste keer. De aantallen van voor corona halen we niet. Ik ook niet dat dat gaat lukken dit jaar. Maar uiteindelijk willen we daar wel weer naar terug”, zegt medeorganisator Bjorn Waanders van stichting Nightskate Twente. Het gezelschap vertrok vrijdagavond om acht uur vanaf het stationsplein in Hengelo. ,,Ditmaal hadden we wat meer promotie gemaakt dan een week eerder. Misschien dat daardoor het aantal deelnemers hoger was”, zegt Waanders. 

De skaters vertrokken in Hengelo voor een rit door het buitengebied. Ze skeelerden richting Borne, Hertme en Zenderen. De route was 24 kilometer lang. ,,Via Borne gingen we weer terug naar Hengelo. Daar reden we dwars door de stad langs de kroegen. Na twee uur en een kwartier waren we terug”, zegt Waanders. Op dat moment was het nog licht. Bij de komende nightskates zal de duisternis iets eerder invallen. De reeks skatetochten wordt nu onderbroken vanwege de zomervakantie. ,,Het heeft weinig zin om de komende weken door te gaan. Ik denk dat er veel mensen op vakantie zijn. Met pakweg tien deelnemers heeft het geen zin. Dan zijn er meer verkeersregelaars dan deelnemers”, zegt Waanders.Na de zomerstop zijn er nightskates op 13, 20 en 27 augustus. De afsluiting van het seizoen is op 3 september. ,,Bij de laatste nightskate wordt er ook in het donker geskeelerd. Dan gaan we niet door het buitengebied, maar blijven we in de wijken. Zo’n avondrit is ook sfeervoller met de verlichte lampjes op de armen en benen.” Iedere enigszins geoefende skeeleraar kan meedoen. ,,De tochten zijn niet bedoeld als wedstrijd. Skaten gebeurt in een rustig tempo waarin alle deelnemers zonder problemen mee kunnen komen”, laat de organisatie weten.

De groep dient ook bij elkaar te blijven. Voor afvallers rijdt er een bezemwagen mee. Bij de tweede rit afgelopen vrijdag stapte niemand in de bezemwagen. Maar er was wel één afhaker. ,,Die koos al er al eerder op de route voor om terug te keren.” Waanders hoopt dat de deelnemersaantallen na de zomervakantie weer wat groter zijn. ,,Twee jaar geleden voor corona deden er meestal zestig à zeventig mensen mee. Maar dat halen we in de coronaperiode niet. Het zou mooi als we tussen de zeventig en honderd halen na corona.” De deelname is gratis. In de pauze krijgen de deelnemers een flesje water. Skeeleraars, inline-skaters en rolschaatsers zijn welkom. ,,Na een uur houden we een pauze van een kwartier. Daarna is het nog een uur voordat we terug zijn.” 

Aanmelden via www.nightskatetwente.nl/inschrijven

Meer berichten