Nacht van de Nacht

Claudio Bruggink, wethouder Duurzaamheid en Milieu, opent zaterdag 26 oktober om 19.00 uur het 'Nacht van de Nacht' programma in het Stork Paviljoen in Hengelo. De toegang is gratis.

HENGELO - Overal in Nederland zijn activiteiten om de lichtvervuiling en de onnodige energiekosten daarvoor onder de aandacht te brengen. In Hengelo is de 'Nacht van de Nacht' tevens de afsluiting van het Twente Circulair Festival. Marijke Agterbosch, de Freule van de Nacht, presenteert het programma.

In het Stork Paviljoen, Lansinkesweg 1, laat Piet Vendel zien hoe de sterrenhemel met de Melkweg er eind oktober uitziet. Door lichtvervuiling zijn in en rond Hengelo maar enkele sterren zichtbaar. Alleen in een afgelegen gebied is een nauwkeuriger waarneming van de sterrenhemel mogelijk.

Philip Gortemaker geeft een lezing over de schoonheid van nachtbloemen.

Vertellers van De Verhalenkraal leveren een bijdrage met enkele nachtverhalen en de Hengelose stadsdichter Hetty Franken sluit de avond af met een passend gedicht.

Bij aanvang van het programma staat koffie en thee klaar. In de pauze en na afloop zijn drankjes met een hapje verkrijgbaar.

Ter gelegenheid van de 'Nacht van de Nacht' is een fotowedstrijd over lichtvervuiling in Twente georganiseerd. Uit de vele inzendingen zijn door een vakjury tien foto's genomineerd. Deze zijn te bezichtigen tijdens het 'Nacht van de Nacht' programma en van 30 oktober tot en met 2 november van 13.00 – 17.00 uur in het Stork Paviljoen. Bezoekers van de expositie bepalen door hun stem wie de winner van de fotowedstrijd wordt.

Het adres van het Stork Paviljoen is Lansinkesweg 1, 7553 AE Hengelo, bereikbaar door vanuit de hoofdingang van het ROC Twente de parkeerplaats over te steken.

De 'Nacht van de Nacht' is een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties, dit jaar al voor de 15e keer. Op deze avond en nacht doven veel gemeenten, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Dit jaar zijn o.a. André Kuipers, Vincent Bijlo, Gerard van Maasakkers ambassadeurs van de 'Nacht van de Nacht'.

Overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen, niet alleen voor de mens maar ook voor dieren en planten.

De Hengelose 'Nacht van de Nacht' 2018 is georganiseerd door het Twente Circulair Festival, de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o., Hengelo en Stichting Loos.FM.

Het Stork paviljoen is een tijdelijk gebouw van 6 bij 30 meter, gerealiseerd en beheerd door de Stichting LOOS.FM. Het is opgebouwd uit duizenden PET-flessen. Dit paviljoen is een unieke plek in Hengelo waar kunst, techniek, duurzaamheid en educatie samenkomen.

Meer berichten
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding