Gezicht op de Europatunnel, KNKS en KWF fabrieken  vanaf de Telgen. Foto: Hans Beerens
Gezicht op de Europatunnel, KNKS en KWF fabrieken vanaf de Telgen. Foto: Hans Beerens (Foto: )

Hengelo herdenkt bombardementen

Een week van 'Niet vergeten'

Voor de inwoners van Hengelo is deze week een week van herdenken. Hengelo wordt in WOII maar liefst 42 keer gebombardeerd. Maar de bombardementen op 6 en 7 oktober 1944 door de ruim zeventig B26 Martin Marauders bommenwerpers van de USA Air Force zijn verreweg de hevigste.

Hengelo - Een groot deel van de binnenstad wordt met de grond gelijk gemaakt en er vallen 112 Hengelose doden. Er komt ook een onbekend aantal Duitsers om het leven. "De geallieerden willen met de bombardementen het spoorwegemplacement treffen, maar de precisie van de bommenwerpers laat te wensen over", vertelt Hans de Gruil, voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo.

Bekende panden die zwaar beschadigd of volledig verwoest raken zijn onder andere de Koninklijke Weefgoederenfabriek, hotel Eulderink, de Halve Maan, het Amstelhotel, het Concertgebouw, de Twentsche Bank en de Stork-villa op hoek van de Beursstraat/Enschedesestraat. Wonder boven wonder blijven onder andere de Lambertuskerk en de stationsoverkapping vrijwel onbeschadigd. "Op 6 oktober duurt de gehele operatie slechts 13 minuten en worden de bommen vanaf 4 kilometer hoogte gedropt, de volgende dag duurt het langer en gaat het in duikvluchten vanaf ruim drie kilometer hoogte en in zes golven. Het spoorwegemplacement en enkele fabrieken worden alsnog geraakt. De gevolgen voor Hengelo zijn groot, het gehele oude hart van de stad is verdwenen en het oude stratenplan zal niet meer worden gereconstrueerd. In feite luiden de bombardementen de wederopbouw van de stad in."

Het ziekenhuis werd gevorderd, evenals de eerste verdieping van het RK Ziekenhuis aan de Oldenzaalsestraat. In Borne werd een noodziekenhuis ingericht. De bombardementen en de slachtoffers daarvan worden herdacht op 6 en 7 oktober.
 

Zondag 6 oktober
11.55 uur. Luiden van de klokken van de Waterstaatskerk, de Lambertusbasiliek ter herdenking van het begin van de bombardementen.
12.15 uur. Herdenking bij het monument 'Niet Vergeten' in de Wemenstraat; hier leest stadsdichter Hettie Franken een gedicht en legt wethouder Bas van Wakeren een bloemstuk.
Aansluitendstart is er wandeling door de Binnenstad langs elf fotopanelen over de bombardementen op elf locaties.

Maandag 7 oktober
19.30 uur. Samenkomst bij het monument 'Niet Vergeten' aan de Wemenstraat. De Christelijke Harmonie Hengelo speelt een koraal. 114 Basisschoolleerlingen dragen elk een kaars. 112 voor de slachtoffers waarvan de namen bekend zijn, een voor de onbekende slachtoffers en een voor het onbekend aantal omgekomen Duitse slachtoffers.

Vertrek naar de Lambertusbasiliek. Hier draagt Herman Koetsveld twee gedichten voor. Burgemeester Schelberg houdt een korte toespraak. De kaarsen worden op een standaard gezet, terwijl de namen van de slachtoffers worden voorgelezen. Het koor Ladies Only zingt een meditatief lied. Daarna is het twee minuten stil. HistoricusHans Morssinkhof over 'wat is er gebeurd'. Lied door het koor Ladies Only. Muziek van de Christelijke Harmonie Hengelo.

Afsluiting met het gezamenlijk zingen van het eerste couplet van het Wilhelmus.

Meer berichten
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding