Dag van de Ouderen over langer thuis wonen

HENGELO - Senioren hebben te weinig oog voor het tijdig treffen van woningaanpassingen. Dat is het thema van de Hengelose Dag van de Ouderen, op dinsdag 1 oktober in het ROC van Twente. “Neem op tijd maatregelen in je woning, of zoek een gelijkvloers appartement”, is het advies van Hans Engelbertink.

Hij is bij de gemeente projectleider van ‘Lang zult u wonen’ en is daarnaast zelfstandig adviseur op het gebied van toegankelijk en levensloopbestendig bouwen. Engelbertink houdt op Dag van de Ouderen een inleiding over dit onderwerp. Dat is broodnodig, vindt hij, want veel senioren houden daar te weinig rekening mee. “Ze zijn er niet aan toe, vinden ze dan.”

Terwijl ingrepen eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld zijn. “Zorg bijvoorbeeld voor een inloopdouche en ga niet in een ligbad staan douchen. Ook de tegels kun je antislip maken. En zorg voor een goede trapleuning aan beide kanten van de trap. Op de trap en in de douche gebeuren de meeste ongelukken en vaak gaat het om heel simpele oplossingen.”

Via het project ‘Lang zult u wonen’ geeft de gemeente subsidie voor zulke preventieve maatregelen. Maar dan moeten Hengeloërs wel overtuigd zijn van de noodzaak. “Maar ze voelen zich allemaal tien, vijftien jaar jonger dan ze in werkelijkheid zijn. Mentaal dan, want het omhulsel heeft de exacte leeftijd”, zegt de expert.

Hij gaat er op de Dag van de Ouderen op 1oktober uitgebreid op in. Deze wordt georganiseerd door de Seniorenraad, samen met de ouderenbonden, en is bedoeld voor alle Hengelose senioren. De toegang is gratis, kaarten zijn verkrijgbaar bij Hengelo Promotie aan de markt.

Locatie: ROC van Twente, Lansinkesweg. Zaal open vanaf 13.30 uur, het programma begint om 14.00 uur. Na de pauze is er een vrolijk programma met Mathilde Geerds als ‘Truus oet Weersel’ over haar ervaringen met vrouwen en mannen in de huishouding. Om 17.00 uur wordt deze dag afgesloten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden