Improvisaties piano solo in de traditie van Keith Jarrett

Deldden - Op 24 januari 1975 improviseerde de Amerikaanse pianist Keith Jarrett het Köln Concert. De opname die toen gemaakt is van deze volledig vrije improvisatie is nog steeds het bestverkocht soloalbum in de geschiedenis van de jazz.

Maarten Regtien is klassiek componist en jazzpianist en woont in Amsterdam. Boy Edgar Prize wannaar Alan Laurillard liet Regtien in zijn vroege jeugd kennismaken met jazzmuziek. Vanaf dat moment had hij een onstilbare honger naar het beluisteren van jazzopnames en enkele jaren later ontdekte Regtien Jarrett, wiens muziek hem totaal overrompelde. Toen hij zeventien jaar oud was besloot Regtien zichzelf het ambacht van de totaal vrije improvisatie aan te leren.

Maarten Regtien speelt enkel vrije improvisaties en dat maakt elk concert tot een spannende en unieke ervaring, de pianist weet bij aanvang immers zelf ook nog niet wat er uit zijn handen zal komen.

Regtien: "elk concert begin ik bewust met motieven, melodieën en of samenklanken waarvan ik weet dat ik er nooit eerder mee ben begonnen, en dit materiaal vormt het uitgangspunt voor een - meestal lange - improvisatie. Hiermee probeer ik elke keer de lat hoog te leggen, en zeker in kleineere setting, wanneer mensen me op de vingers kunnen kijken, inspireert me dat tot een topprestatie".

Geen optreden is dus hetzelfde. Regtien heeft een eigen stijl maar muziekliefhebbers zullen ook zeker invloeden horen van grootmeester Jarrett zelf,  Bach, Jasper van 't Hof, Messiaen, Nancarrow en genres als minimal music, standard jazz, trance, blues etc.

Meer berichten
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding