Foto: Lenneke Lingmont
Foto: Lenneke Lingmont (Foto: Lenneke Lingmont)

ZGT vanaf 1 oktober rookvrij

Hengelo - ZGT wordt per 1 oktober rookvrij. Dat betekent dat met ingang van die datum de laatste plekken in en rondom het ziekenhuis waar nu nog gerookt mag worden, in de ban worden gedaan. ZGT wil in alles een gezondheidsbevorderende omgeving zijn en roken hoort daar niet bij. ZGT sluit zich daarom aan bij het initiatief 'Op weg naar een rookvrije generatie'.

Een rookvrij ZGT geldt vanaf 1 oktober voor medewerkers, patiënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen op het terrein van het ziekenhuis. Zowel in Hengelo als in Almelo.

Als ziekenhuis goede voorbeeld geven
Ruben Zaal (longarts), Rombout Kruse (vaatchirurg) en Renske Rijlaarsdam (kinderarts) lichten toe waarom zij een rookvrij ZGT belangrijk vinden: "Dat roken schadelijk is voor de gezondheid weten we allemaal. Helaas zien wij dagelijks welke schadelijke gevolgen roken heeft voor de gezondheid van onze patiënten. Ieder vanuit zijn eigen vakgebied. Gelukkig zien we dat roken meer en meer uit het publieke domein verdwijnt. Daarmee wordt roken steeds verder ontmoedigd. Dat we als ziekenhuis ons daarbij aansluiten en het goede voorbeeld geven vinden we niet meer dan logisch. Zeker in de wetenschap dat 'zien roken, doet roken', vinden wij dat wij als zorginstelling het goede voorbeeld moeten geven en ons moeten inzetten voor het streven naar een rookvrije generatie."

De Coöperatie Medisch Specialisten, de Ondernemingsraad, de Zorgadviesraad en de Cliëntenraad van ZGT zijn de afgelopen periode nauw betrokken bij de besluitvorming en ondersteunen dit initiatief van harte. Een rookvrij ZGT wordt dus breed gedragen.

"En dat is belangrijk", vindt bestuursvoorzitter Hilde Dijstelbloem. "Net zoals het belangrijk is dat we iedereen richting 1 oktober wel even de tijd geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Met de start van het landelijke 'stoptober' zijn we als ZGT op 1 oktober dan ook een rookvrij ziekenhuis."

Hulp bij het stoppen met roken
Threes Oude Moleman, voorzitter Cliëntenraad: "Hoewel het voor sommige patiënten en bezoekers best even wennen zal zijn, vinden we het niet meer dan logisch dat ZGT als ziekenhuis hierin een voorbeeldrol vervult. We zijn als cliëntenraad dan ook blij dat ZGT zich inzet voor een rookvrije generatie. Want voorkomen - c.q. preventie - is en blijft altijd beter dan genezen!"

Op het ziekenhuisterrein worden diverse uitingen aangebracht om aan te geven dat sprake is van een rookvrij ZGT. Het is niet voor iedereen eenvoudig om niet te roken, want roken is een verslaving. Rokende patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis kunnen desgewenst hulp krijgen, bijvoorbeeld met nicotinepleisters. Voor hulp bij het stoppen met roken zijn verschillende opties. Die vindt u via het initiatief 'Heel Twente Stopt', waar ZGT zich eerder dit jaar bij heeft aangesloten. Kies daarbij de optie die het beste bij u past.

Meer informatie over een rookvrij ZGT, vindt u op www.zgt.nl/rookvrij

 

Meer berichten
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding