Foto: architectenbureau Buro SBH uit Arnhem
Foto: architectenbureau Buro SBH uit Arnhem (Foto: )

Wonen met zorg voor ouderen, dichtbij het centrum

Hengelo - Het plan van Explorius is als winnaar uit de bus gekomen bij de verkoopprocedure van de Paul Krugerstraat 49.

Het voormalige schoolgebouw en het bijbehorende terrein worden getransformeerd tot een wooncomplex voor ouderen die zorg nodig hebben. Daarmee krijgt deze locatie een goede nieuwe invulling. Begin dit jaar is de gemeente Hengelo gestart met een verkoopprocedure waarbij potentiële kopers een visie moesten ontwikkelen voor het pand en de omgeving.

Wethouder Mariska ten Heuw: 'We hebben een zorgvuldige procedure doorlopen en het plan van Explorius scoorde het hoogst op zowel kwaliteit als prijs. Het plan past uitstekend op deze plek, zo dicht bij het centrum. Een aanwinst voor de stad!'

Explorius Vastgoedontwikkeling uit Rijssen wil het voormalige schoolpand ombouwen naar 36 wooneenheden voor ouderen die zorg nodig hebben. Aanvullend wil Explorius in samenwerking met huisartsen, apotheker en bijvoorbeeld een praktijk voor fysiotherapie een zogenoemde eerstelijnszorgvoorziening ontwikkelen.

De waardevolle elementen van het gebouw blijven grotendeels behouden en aan de Oldenzaalsestraat komt een nieuwbouwgedeelte van twee bouwlagen. Het parkeren vindt plaats op de huidige parkeerplaats aan de voorzijde, aangevuld met een half verdiepte parkeerplaats onder het nieuwbouwgedeelte waardoor ruimte is voor een klimaat adaptieve invulling van de buitenruimte. Explorius heeft veel ervaring met het ontwikkeling van vastgoed en gebiedsontwikkeling.

Een mooi voorbeeld is de transformatie van het oude postkantoor in Enschede naar een bioscoop en de herontwikkeling van het voormalige ziekenhuisterrein in Apeldoorn tot een prettige woonwijk inclusief een woonzorgcomplex. 'We zoeken altijd naar een aansprekende invulling van ruimte, waardoor een betekenisvolle omgeving ontstaat. Ook in dit plan hebben we gezocht naar een betekenisvolle ontwikkeling en we zijn er trots op dat ons plan is geselecteerd!', aldus Sien Vels, conceptontwikkelaar.

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt zodat de benodigde ruimtelijke procedures opgestart kunnen worden. Sien Vels: 'Zodra de plannen iets verder uitgewerkt zijn, nodigen we graag onze toekomstige buren uit, om kennis te maken met ons, de zorgpartners en onze plannen'. Volgens planning zal de omgevingsvergunning begin 2020 aangevraagd worden, de bouwwerkzaamheden starten dan na het verlenen van de omgevingsvergunning. Beoordeling plannen Bij de selectie is onder meer gekeken naar diverse kwaliteitsaspecten (het behoud van de cultuur-historische waarde van het pand, de manier waarop de ontwikkeling past in de buurt, duurzaamheid en de presentatie) en de prijs. Een beoordelingscommissie, bestaande uit interne en externe deskundigen, heeft alle plannen beoordeeld. 

Meer berichten