Historische roman van Michelle Visser: Boekpresentatie in bieb Hengelo

Hengelo - Deze week verschijnt Eline, de nieuwe historische roman van schrijfster Michelle Visser. Aan de basis van het boek stond de vraag: hoe was het leven in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog? Ondanks neutraliteit kende ons land grote uitdagingen: er was schaarste, verplichte vleesloze dagen werden ingevoerd, de Spaanse griep joeg als een gesel door het land, het algemeen kiesrecht werd ingevoerd en het socialisme kreeg definitief voet aan wal. Eline laat de lezer dit alles beleven door de ogen van een welgestelde jonge vrouw uit Leiden die in een Drents dorp moet zien te overleven.

Het contrast tussen het leven in universiteitsstad Leiden en in het Drentse dorp waar tradities en het geloof het leven bepalen, loopt als een rode draad door het boek. Net als tegenwoordig is er aanvankelijk sprake van onbegrip en argwaan van beide kanten, maar blijkt uiteindelijk dat we allemaal mensen zijn die grotendeels dezelfde angsten en dromen delen. In 1918 brak de Spaanse griep uit, een wereldwijde epidemie die ook in Nederland voor vele doden zorgde. Het zwaartepunt van de ziekte lag wat Nederland betreft in Drenthe. Hoogeveen en Hollandsche veld werden bijvoorbeeld uitzonderlijk zwaar getroffen, net als de turfstekersgemeenschappen. Samen met de dorpsdokter en de domineesdochter vecht Eline tegen de griep. Een medicijn was echter niet voorhanden en de verliezen waren hoog.

Aletta Jacobs
Eline is een meeslepende roman waarin feit en fictie hand in hand gaan. De hoofdpersonen zijn verzonnen maar de verhaallijnen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek door de schrijfster. Ook enkele historische figuren komen aan het woord in Eline, zoals het feministische boegbeeld Aletta Jacobs. Het is nu 100 jaar geleden dat het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd en dat wordt gevierd. In Eline beleeft de lezer zelf hoe het in zn werk ging.

Boekpresentatie met lezing in bibliotheek Hengelo
Op woensdagavond 22 mei viert Michelle Visser het verschijnen van haar vijfde roman in bibliotheek Hengelo met een korte lezing over haar boek en de historische en persoonlijke achtergronden ervan. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Na de lezing beantwoordt de schrijfster vragen uit het publiek en signeert ze haar boeken.
Op zaterdagmiddag 1 juni signeert Michelle Visser bij boekhandel Broekhuis in Hengelo tussen 15.00 en 16.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding