extra voorstelling fietsfilm met inleiding Tim Krabbé

Foto:

Fietsfilm 'Wonderful Losers' in etappeplaats Hengelo
Met toelichting van Tim krabbé, auteur van oa. De Renner

Hengelo - Met het mooie lenteweer zagen we ze weer in groten getale op de weg: alle fietsfanaten in hun flitsende pakjes. Maar er is één film waarvoor ze binnen blijven: Wonderful Losers, a different world. De film werd dit voorjaar pas in Nederland uitgebracht en door Dutch Mountain Film Festival gepromoot met een 'Wonderful Losers FILM TOUR'. Filmhuis Hengelo is etappeplaats en heeft Tim Krabbé, auteur van de wielerklassieker 'De Renner', bereid gevonden om de film in te leiden.

De film:
Voor een toeschouwer is de wielrenner in de bus, ver achter het peloton, vaak een verliezer. Ze worden waterdragers genoemd, knechten, domestics of gregarios. Bovendien mogen ze nooit winnen. Deze sportmensen offeren hun carrière op voor het helpen van andere teamgenoten.

In Wonderful Losers volgt de bijzondere wereld van professioneel wielrennen vanuit het perspectief van een medisch team dat in een claustrophobisch kleine wagen omgeven wordt door gewonde renners. Het leven van de dokters en verplegers tijdens een wielrenwedstrijd doet denken aan oorlogsgebied. Wielrenners vallen, staan op en gaan door. En tijdens deze strijd gebeuren er bijzondere dingen.

De Litouwse filmmaker Arunas Matelis volgde het peloton enkele jaren lang tijdens de Giro d'Italia. Zijn film-odyssee vertelt het nooit vertelde verhaal van prachtige verliezers, echte strijders, ridders en monniken van het professioneel wielrennen.

"De documentaire van Arunas Matelis is bewegende poëzie en tegelijkertijd een unieke inkijk in het professioneel wielrennen. Hij toont op prachtige wijze de relatie tussen de leiders en zij die zichzelf opofferen om teamgenoten te laten winnen. Waar verliezen winnen wordt."

Regie: Arunas Matelis

Speelduur: 71 min.

Land: Lit, 2017

Cast: o.a. Jos van Emden, Svein Tuft en Paolo Tiralongo

Taal: Italiaans, Engels, Nederlands

Ondertiteling: Nederlands

Speeldatum:
Dinsdag 21 mei om 20:15 uur


Prijzen: €9,75 pp., €7,75 met filmpas. Inclusief consumptie. Reserveren wordt aanbevolen!

Meer berichten