De vrijwilligers van de inpakploeg. Op de foto staat Jenny op de achterste rij, derde van rechts. Foto: Voedselbank Midden Twente
De vrijwilligers van de inpakploeg. Op de foto staat Jenny op de achterste rij, derde van rechts. Foto: Voedselbank Midden Twente (Foto: )

Inpakploeg: voedselveilige pakketten

Voedselbank Midden Twente (VBMT) is een bijzonder particulier initiatief in de samenleving. In een serie artikelen wordt een kijkje achter de schermen gegeven bij VBMT en haar 105 vrijwilligers. Dit artikel, geschreven door Jenny van de Steeg, gaat over de inpakploeg.

Hengelo - Jenny van de Steeg is bijna vanaf de oprichting van Voedselbank Midden Twente actief als vrijwilliger.

Ik ben begonnen op de uitgifteploeg op de vrijdagmiddag, en later ben ik als coördinator de inpakploeg in de ochtend erbij gaan doen. Kortom de hele vrijdag actief van 8.00 uur tot 17.00 uur, ik mag dan ook wel zeggen dat ik s'avonds behoorlijk moe ben.

In de beginjaren toen we 25 klanten hadden kende je de mensen persoonlijk. Ze vertelden jou als vertrouwspersoon de problemen waar ze mee zaten. En dat was vaak best schrijnend om aan te horen, toen werd er zowel door de klant als door de vrijwilliger wel eens een traantje weggepinkt.

Nu is alles veel groter en massaler. Je hebt ook bijna geen tijd meer voor een praatje want alles moet op de vrijdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.30 uur klaar zijn. Bij de vestiging in Hengelo worden er in dat tijdsbestek meer dan 220 voedselpakketten uitgegeven.

Mijn taak is om samen met mijn collega vrijwilligers te zorgen dat we een voedsel-veilig pakket klaar maken. Alles in het pakket is dan ook NVWA-proof (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). In de pakketten mogen wel producten met verlopen datum zitten zolang deze producten zijn aangegeven op een lijst van de NVWA.

Naast de algemene pakketten maken we ook pakketten waar geen varkensvlees in zit voor de klanten die geen varkensvlees mogen of willen eten. Ook maken we vegetarische pakketten. Hierbij is productkennis van groot belang: wist u dat in bijvoorbeeld winegums varkensgelei zit, en dat deze dus niet in een 'geen varkensvlees' pakket mogen?

Naast de kratten met kruidenierswaren, verse groenten en fruit (als die er zijn), maken we ook een zelfde aantal kratjes met vers artikelen als salades, vleeswaren en zuivelproducten. Dit zijn producten die gekoeld moet blijven, en zomers is dit best een stressklus omdat deze producten onder de 6 graden moeten blijven.

Dan hebben we ook nog 'Jenny's hok'. Hierin staan producten als zeep, douchecrème, luiers, zuigelingvoeding en tandpasta. Geen voedingsmiddelen dus maar wel erg gewild bij onze klanten.

We hebben een gezellig en professioneel team dat elke vrijdag klaar staat met als doel, dat de mensen tevreden naar huisgaan met hun goed gevulde pakketten. Naast deze werkzaamheden spring ik ook regelmatig bij met hand en spandiensten zoals flyeren in de supermarkt met Kerst en Pasen, assisteren bij het tweejaarlijks kerstdiner van Stichting Kerstdiner van Ludan Schmidt. Eens per maand ga ik samen met collega op pad voor het leeghalen van de statiegeldbonnen bussen die we bij een aantal supermarkten hebben staan. Hier kan de consument de statiegeldbon doneren aan de Voedselbank. Van de opbrengst van deze bonnen kopen we producten als voorraad voor slechte tijden.

Kortom ik doe het met veel plezier en zal dat ook blijven doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden