Kom voor inspiratie en informatie naar de Groenmarkt! Een tuin met veel groen zorgt voor een betere waterafvoer en meer biodiversiteit. Foto: Gemeente Hengelo
Kom voor inspiratie en informatie naar de Groenmarkt! Een tuin met veel groen zorgt voor een betere waterafvoer en meer biodiversiteit. Foto: Gemeente Hengelo (Foto: Gemeente Hengelo)

Kom naar de Groenmarkt op 18 mei

Hengelose tuinen een stuk groener maken. Dat is het doel van gemeente, groenpartners en ondernemers die zaterdag 18 mei gezamenlijk de Groenmarkt organiseren. Op deze Groenmarkt vindt u informatie en inspiratie om uw tuin te vergroenen. De Groenmarkt duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur en vindt plaats op het pleintje aan de De Wetstraat, achter de HEMA.

Hengelo - Steeds meer mensen kiezen voor het bestraten van een groot deel van hun voor- of achtertuin. Natuurlijk is dat makkelijk in het onderhoud, maar op deze manier kan steeds minder regenwater in de bodem zakken. Met als gevolg overlopende rioleringen, meer water op straat en in het ergste geval ook water in uw woning. Vandaar dat Hengelo aan is gesloten bij de landelijke publiekscampagne Operatie Steenbreek. Doel van de campagne is om verstening in de tuin tegen te gaan en bewoners bewust te maken van de voordelen van een groene tuin. Zo zorgt een groene tuin voor een betere waterafvoer bij heftige regenbuien. Het water kan gewoon de grond in.

Biodiversiteit
Een tuin met veel groen zorgt bovendien voor meer biodiversiteit in de stad. Zo zijn bijen onmisbaar voor onze voedselproductie, maar ook andere insecten, vlinders en vogels zijn belangrijk voor onze omgeving. Bovendien is een levende en groene tuin heerlijk om in te vertoeven.

Onderdeel van de Groenmarkt is net als vorig jaar de actie 'tegel eruit, plantje erin'. Iedereen die een tuintegel inlevert, krijgt een tuinplant gratis. De actie is een samenwerking van Groei & Bloei, Fahner Vasteplanten Kwekerij en de Welkoop Hengelo (één tegel/plant per persoon en op=op).

Wateroverlast
Medewerkers van Waterschap Vechtstromen vertellen tijdens de Groenmarkt over regenwateropvang en het voorkomen van wateroverlast. De gemeente Hengelo zelf is ook aanwezig met nuttige tips over het opvangen van de gevolgen van klimaatontwikkeling. En u kunt informatie krijgen over groene daken: handig als u geen tuin hebt, maar wel een plat dak. Gildebor geeft verder nuttige tips over groenonderhoud.

De Groenmarkt is een samenwerking van verschillende organisaties, zoals IVN Hengelo, Groei & Bloei, SWB Hengelo en de KNNV Vereniging voor Veldbiologie. De Nederlandse Bijenhouders vereniging (NBV) afdeling Hengelo vertelt meer over biodiversiteit en biedt mooie bijenproducten aan. Waterschap Vechtstromen heeft speciaal voor kinderen een 'watertafel' ingericht. En ook de Natuur- en Milieuraad Hengelo, de Groene Loper Hengelo en stichting Groener Hengelo zijn aanwezig met informatie. Geen tijd om naar de Groenmarkt te komen, maar wel al een tuincentrumbezoek gepland?

Ook bij de Welkoop Hengelo kunt u zaterdag 18 mei een tuintegel inleveren voor een plant. Ook hier geldt één tegel/plant per persoon en op=op.

Meer berichten