De Nationale Molendag staat ook in Delden in de belangstelling.
De Nationale Molendag staat ook in Delden in de belangstelling. (Foto: )

De Noordmolen Twickel draait

Delden - De Nationale Molendagen zijn dit jaar op zaterdag 11 en zondag 12 mei. Net als in 2018 is het thema 'Ontmoet de Molenaar'. Dit naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands Molenaarsambacht op de Representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien, malen en/of olie slaan, waarvan het merendeel ook de deuren openzet. "Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar'', is de tip."Buiten is Twickel in mei op z'n mooist en bij de bruggetjes bij de Noordmolen het allermooist.''
Op zaterdagmorgen 11 mei plegen de vrijwillige molenaars onderhoud aan de molen en de directe omgeving, maar vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur draait de molen en is hij geopend voor publiek. Zondag 12 mei is de molen tevens geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
Voor kinderen is er een gratis bouwplaat van een watermolen en de kinderen kunnen kiezen uit verschillende kleurplaten om in te kleuren. De gratis bouwplaat en kleurplaten zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. De molenaars geven tekst en uitleg bij het oude ambacht van "lijnolie slaan". De toegang is altijd gratis, maar een vrije gift wordt erg op prijs gesteld, voor klein onderhoud. Het molenbezoek combineren met een van de vier wandelingen over landgoed Twickel wordt aangeraden.

Meer berichten