Zorgaanbieders slaan handen ineen om wondzorg in Twente te verbeteren

Algemeen

Twente - Door de vergrijzing en het toenemende aantal patiënten met vaat- en suikerziekte neemt het aantal mensen met een moeilijk genezende wond toe. Twee procent van de Nederlanders heeft een wond die een lange tijd open is.

Door op tijd problemen in wondgenezing vast te stellen, tijdige diagnostiek en de juiste wondbehandeling, kan een verwijzing naar het ziekenhuis worden voorkomen. Door nog betere samenwerking kunnen mensen met een wond straks dichter bij huis of thuis worden behandeld.

Als na drie weken behandeling de wond niet kleiner geworden is, kan de huisarts nu ook advies vragen aan het Wond Expertise Centrum. Dit is een nieuwe stap, tussen de huisarts en het ziekenhuis in. De kennis van het ziekenhuis wordt zo binnen de huisartsenzorg ingezet om een wond weer te kunnen laten genezen. Het WEC stelt de diagnose en geeft een behandeladvies aan de huisarts en wondverpleegkundige voor verdere wondbehandeling. Iemand kan zo thuis worden behandeld door de wondverpleegkundigen van Zorgschakel Enschede of Carintreggeland en hoeft niet elke keer naar het ziekenhuis.

Samenwerking

De wondzorgteams van Carintreggeland en Zorgschakel Enschede, revalidatiecentrum Roessingh en het Wond Expertise Centrum (WEC) van Medisch Spectrum Twente werken al jarenlang samen voor complexe wondzorg in Twente. Er wordt nu ook intensiever samengewerkt met huisartsen en wijkverpleging bij nieuwe wonden voor afstemming van wondzorg.

De wondverpleegkundigen ven het WEC zijn voor de huisartsen de eerste contactpersoon en ondersteunen de huisarts bij de beoordeling en behandeling van wonden. Binnen Twente wordt iedere wond straks op een gelijke manier verzorgd of behandeld bij zowel de huisarts, in het ziekenhuis als thuis.

Wanneer er sprake is van een complexe wond in combinatie met een onderliggend ziektebeeld, een wond die geneest niet zoals verwacht of de verpleegkundig specialist vindt dat ziekenhuiszorg noodzakelijk is, wordt iemand doorverwezen naar het ziekenhuis.

Zo werken we samen om sneller de juiste zorg op de juiste plek te geven, de kwaliteit van de wondzorg voor iedereen in deze regio te verbeteren en de zorg voor de mensen met een wond minder belastend te maken.

!
Afbeelding
Drie zeges op natte baan in Eindhoven 30 sep, 14:00
Afbeelding
Cursus werken met klankschalen gegeven door Anuschka Houwen 30 sep, 08:12
Afbeelding
Nivon Centrum is meer dan buurthuis 29 sep, 12:26
Afbeelding
Sportduikers op zoek naar golfballen 29 sep, 12:25
Afbeelding
Vele handen maken licht werk bij trots FC Twente 29 sep, 07:48
Afbeelding
‘Binnen een dag van het roken af’ 28 sep, 14:49
Afbeelding
Tropische sferen in Enschede: Pasar Malam Asia is weer terug 28 sep, 14:47
Afbeelding
‘Nu ben ik gemotiveerd om te sporten’ 27 sep, 11:12