Zorgaanbieders slaan handen ineen om wondzorg in Twente te verbeteren

Algemeen

Twente - Door de vergrijzing en het toenemende aantal patiënten met vaat- en suikerziekte neemt het aantal mensen met een moeilijk genezende wond toe. Twee procent van de Nederlanders heeft een wond die een lange tijd open is.

Door op tijd problemen in wondgenezing vast te stellen, tijdige diagnostiek en de juiste wondbehandeling, kan een verwijzing naar het ziekenhuis worden voorkomen. Door nog betere samenwerking kunnen mensen met een wond straks dichter bij huis of thuis worden behandeld.

Als na drie weken behandeling de wond niet kleiner geworden is, kan de huisarts nu ook advies vragen aan het Wond Expertise Centrum. Dit is een nieuwe stap, tussen de huisarts en het ziekenhuis in. De kennis van het ziekenhuis wordt zo binnen de huisartsenzorg ingezet om een wond weer te kunnen laten genezen. Het WEC stelt de diagnose en geeft een behandeladvies aan de huisarts en wondverpleegkundige voor verdere wondbehandeling. Iemand kan zo thuis worden behandeld door de wondverpleegkundigen van Zorgschakel Enschede of Carintreggeland en hoeft niet elke keer naar het ziekenhuis.

Samenwerking

De wondzorgteams van Carintreggeland en Zorgschakel Enschede, revalidatiecentrum Roessingh en het Wond Expertise Centrum (WEC) van Medisch Spectrum Twente werken al jarenlang samen voor complexe wondzorg in Twente. Er wordt nu ook intensiever samengewerkt met huisartsen en wijkverpleging bij nieuwe wonden voor afstemming van wondzorg.

De wondverpleegkundigen ven het WEC zijn voor de huisartsen de eerste contactpersoon en ondersteunen de huisarts bij de beoordeling en behandeling van wonden. Binnen Twente wordt iedere wond straks op een gelijke manier verzorgd of behandeld bij zowel de huisarts, in het ziekenhuis als thuis.

Wanneer er sprake is van een complexe wond in combinatie met een onderliggend ziektebeeld, een wond die geneest niet zoals verwacht of de verpleegkundig specialist vindt dat ziekenhuiszorg noodzakelijk is, wordt iemand doorverwezen naar het ziekenhuis.

Zo werken we samen om sneller de juiste zorg op de juiste plek te geven, de kwaliteit van de wondzorg voor iedereen in deze regio te verbeteren en de zorg voor de mensen met een wond minder belastend te maken.

De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 2 uur geleden
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany gisteren
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink gisteren
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan gisteren
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07