Muziekhonk in de kelders van Holec

Algemeen

In elke buurt staat een huis dat opvalt. Om zijn bijzondere gevel, oorsprong, ligging of bouwstijl. Als je er langs komt hoop je een glimp van de bewoners op te vangen. Wat trok hen aan? De rijen huizen die op de kelders van Holec zijn gebouwd, hebben allen een dubbele ondergrondse parkeerplaats, veel ruimte, maar helaas geen tuin.

Barbara van der Woning

Hengelo – “Dat vind ik wel heel jammer. Ik moet het doen met potten op het terras. In de winter vriest er veel kapot, dus elk voorjaar begin ik opnieuw”, zegt Francis Keizer (nét 56) met een glimlach. “De voordelen van dit huis wogen niet op tegen de nadelen”, vult Dave Keizer (57) aan. “Ons hele huis aan Hortensiastraat 27 is op het dak van de kelders van de Holec-fabriek gebouwd. Ik weet hoe het eruit heeft gezien. Ik heb er zelf vier jaar gewerkt. De markering van de loods staat nog op de pilaren.”

Terra project

“We werden in 2004 getipt over dit project en waren direct verkocht, toen we de tekeningen zagen. Het huis is 740 kuub en helemaal onderkelderd. We hebben er een chillruimte voor de kinderen, een waskamer en een geweldig muziekhonk voor het oefenen met de band gemaakt. Vanuit de parkeergarage kun je droog het huis in.” Dave glimlacht en strijkt door zijn lok. “Ja, ik maak muziek! Al jaren. Ik heb in diverse bands gespeeld. Momenteel oefenen we er met DaSoul. De muren zijn geïsoleerd, dus de buren hebben er weinig last van.”

“We hebben veel logeerpartijtjes hier gehad, heel gezellig”, gaat Francis verder. “De kamers boven zijn heel ruim en de plafonds gaan deels schuin omhoog. De serre was bedoeld als lichtkoepel naar de kelder, maar die hebben we dichtgemaakt. Onze kinderen Iris (24) en Aron (22) wonen nog thuis, die werken veel en zitten hier prima. Lekker dicht bij de stad. Ik maak het binnen met bloemen en planten maar groen en gezellig als compensatie voor de tuin”, zegt ze berustend. “Ja, de kamer lijkt wel een oerwoud’, plaagt haar man.

Allemaal meehelpen

“We hebben een Vereniging van Eigenaren, die gaat over de gemeenschappelijke ruimten, de luchtbehandeling, de garagepoort en de plantenbakken op het plein. We doen geld in de pot voor reparaties en aanpassingen. Twee keer per jaar hebben we de grote schoonmaak van de regengoten en andere klusjes. Daarnaast is er een rooster om het plein te vegen. Als de stoffer en het blik voor je deur staat, weet je dat je aan de beurt bent.”

Markering van loods staat nog op pilaar in parkeergarage

“Door die gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben we een goed onderling contact met de buren. Kinderen kunnen hier fijn spelen, want er komt geen auto.”

“We zijn na 17 jaar toe aan een nieuwe keuken en badkamer, maar we gaan hier niet meer weg. De keuken hebben we zelf ingericht, die is i-de-aal”, zo benadrukt Francis. “De muren veranderen nog wel eens van kleur. We zijn begonnen met paars en oranje, ze zijn nu groen en grijs.’’

“Ik neem altijd goede verf”, lacht Dave, “want die dekt in een keer.”

Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 uur geleden
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 uur geleden
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 uur geleden
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07
Afbeelding
De vele opties in de tuinmeubelshop: van loungesets tot zweefparasols 13 apr, 12:33