Voormalig pand V&D aan de Markt in Hengelo.
Voormalig pand V&D aan de Markt in Hengelo. Foto: J. Noltes

Internationale Art Brut Biënnale 2021 in voormalig pand V&D

Algemeen

Hengelo - De oproep van de Stichting Art Brut Biënnale voor een passende ruimte nu de Hazemeijer locatie in Hengelo niet meer beschikbaar is heeft een verrassende uitkomst opgeleverd. Nijhuis Bouw en Dura Vermeer, sinds kort eigenaren van het pand, bieden de organisatie het gehele pand aan voor de internationale Art Brut Biënnale die van 17 t/m 26 september staat gepland.

De stichting geeft aan bijzonder verrast en blij te zijn met het genereuze aanbod van de twee bouwbedrijven en greep het aanbod met beide handen aan. ‘Recent de status van beeldbepalend evenement in de provincie en nu dit aanbod van het V&D pand zal de biënnale een geweldige boost geven’ aldus voorzitter Jan Noltes. ‘We komen in het hart van de stad, dicht bij het station en alle noodzakelijke voorzieningen zoals hotels en restaurants om de hoek. Een betere locatie kun je je niet wensen.’

Uitpakken

Het grote complex van V&D en de mogelijkheid om ook de ruimte van het voormalige Bever Sport pand te mogen gebruiken geeft de organisatie meer ruimte dan bij Hazemeijer het geval was. ‘We kunnen nu nog meer uitpakken en onze ambitie verwezenlijken. Het streven is om het record van 15.000 bezoekers fors te overtreffen waarvan een flink deel uit het buitenland zal komen’, aldus de voorzitter.

Contact

Contacten met kunstenaars en organisaties die kunstenaars met een psychische aandoening of verstandelijke beperking vertegenwoordigen zijn al in 2019 gelegd maar de biënnale kon van wege de maatregelen niet doorgaan vorig jaar. Nu is alle hoop gevestigd op september dit jaar. Zeker is, naast Nederland, deelname uit o.a. Rusland, Frankrijk, Sweden, Denemarken, Duitsland, Polen, Japan en Tanzania. Mogelijk wordt de biënnale ook gastheer van het jaarlijks congres van de European Outsider Art Association.

Noltes; ‘Nu de kosten vrijwel gedekt zijn en we dit pand mogen gebruiken voor de 4e editie van de Art Brut Biënnale kunnen we flinke stappen zetten om dit unieke internationale evenement nog sterker te verankeren in onze regio en in het bijzonder in Hengelo.’

https://www.3dvirtualexperience.nl/art-brut-biennale/

Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 7 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 7 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 7 uur geleden
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 7 uur geleden
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
'Wij zijn gastheren en gastvrouw' 22 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29