Vrijwilligers van de sorteerploeg van Voedselbank Midden Twente. Foto: Voedselbank Midden Twente
Vrijwilligers van de sorteerploeg van Voedselbank Midden Twente. Foto: Voedselbank Midden Twente (Foto: )

Sorteren: van vers tot lang houdbaar

Voedselbank Midden Twente (VBMT) is een bijzonder particulier initiatief in de samenleving. In een serie artikelen wordt een kijkje achter de schermen gegeven bij VBMT en haar 105 vrijwilligers. Dit artikel, geschreven door Han Eulderink en Ab van Wermeskerken, gaat over de sorteerploeg.

Hengelo - Bij de Voedselbank werken van maandag tot en met vrijdag voedselsorteerploegen van half negen tot half een. In wisselende samenstellingen van drie of vier personen worden de producten die binnenkomen van de supermarkten en bakkers gecontroleerd op beschadigde verpakkingen, houdbaarheidsdatum, uitstraling en kwaliteit.

Direct bij binnenkomst wordt er geselecteerd op producten die in de vriezer dan wel in de koeling moeten. Deze producten mogen niet te warm en moeten dus snel behandeld worden. Veel vleesproducten zijn vaak al in gevroren bij de supermarkten en kunnen daardoor snel verwerkt worden door de sorteerploeg. Het sorteren van deze producten houdt in dat de verschillende vleessoorten niet door elkaar liggen: kip bij kip, varken bij varken, rund bij rund. Ook moeten alle vlees of vleesbevattende producten (dus ook saucijzenbroodjes) voorzien worden van een sticker waarop is aangegeven dat de producten nog twee maanden na de houdbaarheidsdatum gebruikt mogen worden.

Ook de producten die niet in de koeling of in de vriezer moeten worden bewaard worden gesorteerd. Koek en koekjes bij elkaar, pakken en flessen drinken, blikken en potten, enzovoort. Daarnaast ontvangen we veel groenten en fruit, die weer gesorteerd worden op harde groenten (zoals koolsoorten) en andere groenten. Als er verse groenten bij zijn die we in kunnen vriezen dan worden die in de vriezer bewaard zodat we die als gevroren groenten op vrijdag kunnen uitdelen. In de netten met sinaasappels en mandarijnen bevinden zich soms een paar rotte exemplaren. Deze worden verwijderd en de goede worden dan verdeeld in de kratten. Echter, het aanbod van fruit is zo weinig dat we soms maar twee of drie sinaasappels of mandarijnen in een krat voor een groot gezin kunnen doen. Het brood wordt nagekeken en gesorteerd op krentenbrood en bolletjes en gewoon brood.

Ons principe is dat we alles meenemen bij de supermarkten. We kunnen dan zelf bepalen wat we kunnen en mogen gebruiken. Hierbij moet er gekeken worden naar de datum op de verpakking. Producten met een TGT datum (Te Gebruiken Tot) welke op vrijdag verlopen is worden weggegooid. Door de strenge regelgeving mogen we geen versproducten en voorverpakt vers fruit over de datum weggeven. Ook zuivelproducten welke op vrijdag over de datum zullen zijn moeten worden weggegooid.

Voor een aantal producten met THT datum (Tenminste Houdbaar Tot) heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit) een lijst uitgegeven waarop staat aangegeven hoelang een product over de datum mag worden uitgegeven. Zo mogen bijvoorbeeld zout, suiker en pastaproducten een jaar na de datum worden uitgegeven. En koekjes en muesli twee maanden.
Zo'n sorteermorgen is wel hectisch, maar met een goede en kundige inzet van onze vrijwilligers gaat het prima.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden