Jos werd door Lieuwe Greidanus onder andere gefilmd tijdens zijn werkzaamheden voro Radio Hengelo. Foto: Miranda Nijland/Indebuurt
Jos werd door Lieuwe Greidanus onder andere gefilmd tijdens zijn werkzaamheden voro Radio Hengelo. Foto: Miranda Nijland/Indebuurt (Foto: )

Jos Klaczynski: vrijwilliger pur sang

door Jenny ter Maat

Hengeloër, Tukker en Europeaan

Eén van de deelnemers aan de tweede serie Minikronieken is Jos Klaczynski (67) uit Hengelo. Jos is onder andere bekend van zijn werkzaamheden voor Radio Hengelo TV. Jos wordt, al vertellend over zijn leven, gefilmd door Lieuwe Greidanus.

Hengelo - Jos is geboren en getogen in Hengelo. "In de Benninkhofstraat, een volkswijk destijds." Hij woont nu in Groot Driene. In zijn jonge jaren werkte hij zes jaar in het buitenland. Hij had een baan in de toeristische sector en begeleidde toeristen, van het Verre Oosten tot Zuid-Amerika.

Werken doet hij nog steeds. Op zijn 67e staat hij voor de klas. Hij stroomde het onderwijs in via het bedrijfsleven. "Ik werk al dertig jaar als invaldocent en heb overal in Nederland al lesgegeven", vertelt hij. Momenteel geeft hij rekenlessen aan verpleegkundigen in Zwolle. "Ik hoop dit nog een paar jaar te kunnen doen. Ik ben ook al een tijdje taxichauffeur geweest, dat was ook leuk werk."

Jos is vrijwilliger pur sang. Zo kwam hij ook bij Minikronieken terecht. "Ik interviewde initiatiefnemer Masja de Roy en die vond meedoen hieraan echt iets voor mij." Nu wordt Jos zelf geïnterviewd en gefilmd. Met humor: "Veel vragen hoeft Lieuwe niet te stellen, ik vertel uit mezelf al veel."

Een bijzonder levensverhaal heeft hij wel. Zijn vader, één van de Poolse bevrijders van Hengelo, overleed toen Jos zeven jaar was. "Mijn moeder trouwde zes jaar later met een Spaanse gastarbeider. Die twee culturen, de Poolse en de Spaanse, komen naar voren in de film. Zelf ben ik beter ingevoerd in de Spaanse cultuur." Dat hij meer met Spanje heeft komt waarschijnlijk ook dat hij 39 jaar geleden zelf met een Spaanse trouwde. Kortom, Jos is Hengeloër, Tukker én Europeaan.

De geschiedenis van de Poolse bevrijders ligt hem na aan het hart. "De Poolse bevrijders van Nederland krijgen nu eindelijk de eer die ze verdienen. Na de oorlog konden ze niet terug naar Polen en bleven statenloos achter. Je kunt van prins Bernhard denken wat je wilt, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat iedereen een Nederlands paspoort kreeg. Mijn vader heeft zijn vaderland nooit terug gezien. Op 4 mei ga ik elke keer naar Goor, naar het Pools monument, en dat doet me wel wat." Maar de tijden veranderden. Was na de oorlog een Poolse achternaam een positieve bijzonderheid, momenteel is dat niet zo. "Voor mijn kinderen pakt hun Poolse achternaam bij sollicitaties niet direct gunstig uit." Vandaar dat Jos ook in de raad van toezicht zit van antidiscriminatiebureau Artikel 1 Overijssel.

Naast zijn werk voor Radio Hengelo is dansen zijn hobby. Als vrijwilliger is hij ruim veertig jaar betrokken bij dansgroep Roesalka. "Of ik de vloer op ga? Voor zover mijn conditie het toelaat, ja. Het is wel veel door de knieën." Lachend: "Een dubbele salto achterwaarts lukt niet meer."

"Waarom ik mijn levensverhaal deel? Misschien zit er voor anderen een stukje waarde in. Maar ook het meedoen aan een leerproces, andere culturen en gewoontes leren kennen en de kans krijgen dat op film vast te leggen. Een platform voor mensen die vertellen en voor mensen die willen leren interviewen en leren filmen. Een goed initiatief; zo zouden er meer moeten zijn. Geef mensen een kans!"

Meer berichten