Kennis- en Informatiecentrum per 1 juni in gebruik

Algemeen

Hengelo - Vanaf 1 juli is Museum Hengelo voor bezoekers weer beperkt open. Per diezelfde datum wordt ook het Kennis- en Informatiecentrum officieel in gebruik genomen. Daarin zijn onder meer de afdelingen Foto Archief, Film Archief, Boeken Archief en Historisch Archief ondergebracht. In gesprek met Kees Jansink , Bert Engelsman en Gerrit Welberg (Boeken- en Historisch Archief) vertellen zij over het waarom van dit centrum. Behalve de vier genoemde afdelingen is in dezelfde ruimte ook een bezoekersruimte ingericht.

Wat is volgens mijn collega’s de belangrijkste functie van het Kennis- en Informatiecentrum? Kees: ‘Archiveren, beschrijven en opslaan van beeldmateriaal, waarbij het begrip beeldmateriaal een ruim begrip is. Daaronder verstaan wij alles wat direct en indirect met Hengelo te maken heeft. Denk aan personen, parken, straten, bedrijven, winkels, kerken en scholen.

Bert/Gerrit; ‘Wij houden ons voornamelijk bezig met het verzamelen van gegevens over genealogie, de Tweede Wereldoorlog, boerderijen, de geschiedenis van de marken, oude gebouwen, winkels, scholen en kerken. Het archief bestaat uit ruim duizend boeken over Hengelo en directie omgeving. Wij zien dat als een perfecte aanvulling op de ruim veertigduizend foto’s die door medewerkers van de foto afdeling worden verzameld en bijgehouden. Bovendien hebben wij toegang tot uitgebreide documentatie over Hengeloërs in oorlogstijd.

Verhalen van mensen

De drie collega’s maken duidelijk dat medewerkers op hun afdelingen bij voorkeur informatie over personen verzamelen. Dat sluit prima aan op één van de doelstellingen van het museum waarin niet alleen op een heldere en aantrekkelijke wijze wordt verklaard waarom Hengelo eruit ziet zoals ze eruit ziet. Want meer nog dan het verhaal van de stad te vertellen, vertelt het museum verhalen van mensen. Mensen die in Hengelo woonden. Grote namen, vergeten namen en talloze mensen waarvan de namen in de mist van de geschiedenis opgelost zijn. Hengelo is geen stad geworden zonder al die mensen die daar gewoond en gewerkt hebben, maar die de stad ook gebouwd hebben.Hengelo is een stad van mensen en daarom gaat Museum Hengelo ook over mensen van die stad. Een pas op de plaats op weg van het verleden naar de toekomst. Het museum biedt burgers, bestuurders en bezoekers een plek om te bezinnen in een wereld van dynamiek en verandering.


Openingstijden?Daarover zijn de drie collega’s eensgezind. Behalve op afspraak, waarvoor de voorkeur naar uitgaat, is het Kennis- en Informatiecentrum ook op dinsdag- en donderdagmorgen te bezoeken.

Uiteenlopende vragen

Welke vragen worden door bezoekers zoal gesteld? Kees; ‘Die zijn nogal gevarieerd van onderwerp. Om maar eens enkele willekeurige voorbeelden te noemen. Zo vroeg een oud-medewerker van de HEMA naar de ontwikkeling van die winkel. Of vragen over foto’s en films uit lang vervlogen tijden. En zeker niet te vergeten al die vragen over de bedrijven die Hengelo heeft of heeft gehad, de straten en talloze bekende en minder bekende personen. Ook ontvangen wij regelmatig studenten die met een onderzoek bezig zijn of schrijvers die aan een boek over Hengelo werken. Wij voorzien hen allen van de gewenste informatie.’

Bert/Gerrit: ‘Ook wij krijgen vragen te beantwoorden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zoals een vraag over straatnamen die vroeger niet bestonden en waarvan men nu wil weten wat de huidige naam van die straat is. Veel vragen ook over Hengelose wijken, in het bijzonder over de wijken Nijverheid en Tuindorp. Een andere categorie vragen die ons bereiken gaan over de ouderdom van bepaalde gebouwen. En in het verlengde daarvan dan weer de vraag voor wie dat betreffende gebouw ooit bestemd was. Soms valt een vraag extra op, omdat die vraag voor ons het dikwijls een begin is van een uitgebreid vervolgonderzoek. Bijvoorbeeld een vraag over een fietsenmaker. In de Franse tijd moest men een naam vaststellen die dan officieel werd vastgelegd. Wij hadden documenten en veel informatie over de naam van die fietsenmaker, en gaan dan verder op die naam doorzoeken om meer over die familie te weten te komen. In het algemeen kunnen we wel stellen dat de meeste vragen over personen gaan die nu in Hengelo wonen of in Hengelo hebben gewoond.’

Lezingen

Zijn er ook andere activiteiten te noemen waarbij de afdeling wordt betrokken? Ook nu een eensluidend antwoord. ‘Wij verzorgen zelf lezingen en zijn dikwijls betrokken bij de voorbereiding van lezingen. Datzelfde geld overigens ook voor filmvoorstellingen. Bovendien werken wij mee aan projecten zoals Hengelo ontmoet Hengelo en Beleef Oald Hengel.’

Conclusie: Het grote voordeel van het nieuwe centrum is dat de vier verschillende afdelingen en het bezoekerscentrum in één ruimte zijn ondergebracht.

Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 10 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 10 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 10 uur geleden
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 10 uur geleden
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
'Wij zijn gastheren en gastvrouw' 22 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29