Gesprek met samenleving over zonne- en windenergie

Hengelo - Het college van B&W heeft energiegebieden aangewezen waar op grotere schaal zonne- en windenergie opgewekt kan worden. Het college wil nu graag weten wat de Hengeloërs, maar ook de inwoners van buurgemeenten van de plannen vinden. Daarom organiseert de gemeente een aantal bijeenkomsten. Vanavond en donderdagavond zijn er digitale bijeenkomsten over respectievelijk zonne- en windenergie. Vrijdagmiddag start de Karavaan van de Nieuwe Energie in Borne. 

De gemeente wil wind- en zonne-energie opwekken in gebieden waar dit past en op groteschaal kan. Om versnippering te voorkomen, kiest de gemeente ervoor om energieprojectenzoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen: in energiegebieden. De groene buitengebieden wordendaarbij zoveel mogelijk gespaard. De gemeente heeft een voorkeursvolgorde gemaakt waarinduurzame energie opgewekt kan worden. Hengelo moet in 2030 100 GWh opwekken. 

Digitale bijeenkomsten 

Onderzoeksbureau Bosch & van Rijn geeft op 21 juni en 24 juni in een digitale bijeenkomst via het YouTube kanaal van de gemeente Hengelo uitleg over het onderzoek om duurzame energie op te wekken in Hengelo en over de voorkeursvolgorde. Het bureau geeft aan welke gebieden geschikt zijn en waarom. Medewerkers van de gemeente vertellen vervolgens meer over het vervolg. Ook krijgen belangstellenden te zien hoe het eruit kan zien als er windturbines en zonnevelden in het landschap geplaatst gaan worden. De bijeenkomsten zijn voor iedereen online te volgen. Opgeven is niet nodig. 

• Zonne-energie: maandagavond 21 juni 20.30 - 22.00 uur (na de EK-wedstrijd) De link van deze bijeenkomst is https://youtu.be/Ggrl9Vk_g2o 

• Windenergie: donderdagavond 24 juni 19.30 - 21.00 uur De link van deze bijeenkomst is https://youtu.be/2h_7OsGIZPA 

Belangstellenden kunnen voor of tijdens deze digitale bijeenkomst vragen stellen. Met een YouTube account kan dat eenvoudig in de chat. Ze kunnen ook vragen stellen via communicatie@hengelo.nl. 

Karavaan van de nieuwe energie 

Daarnaast komt de Karavaan van de Nieuwe Energie vanaf 25 juni op zes verschillende locaties in de buurt van de zoekgebieden te staan. Belangstellenden kunnen daar in gesprek gaan over duurzame energie, vragen stellen en hun mening geven. 

Vrijdag 25 juni 16.30 - 20.00 uur, Wensink-Zuid- Borne, basisschool deWheele

Maandag 28 juni 16.00 - 20.00 uur, Woolder Es, parkeerplaats Jumbo 

Woensdag 30 juni 10.00 – 12.00 uur, Binnenstad, Marktplein 

Woensdag 30 juni 16.00 – 20.00 uur, Beckum, voor de kerk 

Dinsdag 6 juli 16.00 – 20.00 uur, Dalmeden/Slangenbeek, parkeerplaats voor het winkelcentrum 

Donderdag 8 juli 16.00 – 20.00 uur, Hasseler Es, voor het Kulturhus 

Opgeven via www.hengelo.nl/nieuwe-energie/Praat-mee (uiterlijk 24 uur voor de bijeenkomst in verband met de coronamaatregelen) 

Meer berichten