Foto:

Foto's van Hengeloër Evertzen in expositie

Almelo/Hengelo - Voor de allereerste keer konden alle eindexamenleerlingen van het Pius X College locatie Catharina van Renneslaan fotografie als keuzevak nemen. Het leverde zoveel belangstellenden op, dat de groep moest worden gesplitst. Maar dat niet alleen. De leerlingen maakten in de loop van het schooljaar zoveel prachtige fotos, dat er een fraaie expositie van samengesteld kan worden. Directeur Pieter van Schilt verricht 15 april de opening.

Fotografie maakt al jaren onderdeel uit van het studieprofiel Media, Vormgeving ICT (MVI) op het Pius X College in Almelo. Op voorspraak van docenten Veronique Kleinjan en Sam Elbertsen kwam dit schooljaar een eind aan dat exclusieve voorrecht. Ook leerlingen uit alle andere studierichtingen mochten fotografie gaan volgen. Drie uur in de week. 26 Leerlingen opteerden daarvoor, onder wie jongens en meisjes van Zorg Welzijn, Produceren, Installeren Energie en Dienstverlening Producten.

De grote belangstelling heeft docenten Elbertsen en Kleinjan aangenaam verrast, maar ze hebben er wel een verklaring voor. Het is een module waar leerlingen makkelijk in kunnen stappen en leerlingen zijn geïnteresseerd in fotografie. De leerlingen hebben opmerkelijk veel werk gemaakt van hun keuzevak dat ze van september 2018 tot en met februari 2019 wekelijks volgden. In en buiten schooltijd. Dat vertaalde zich in prachtig werk. Het zou zonde zijn dat het op de computer blijft staan, vindt Veronique Kleinjan, en het is ook erg leuk om eens te laten zien wat ze allemaal hebben geleerd. Haar college Sam Elbertsen vond in de krochten van de school een loze ruimte die perfect dienst kan doen als schoolgalerie: stoer, industrieel, onverwachte vormen en muren genoeg.

Leerlingen kregen een vrije opdracht voor het maken van een serie met één grote foto en een aantal kleinere exemplaren. Dat resulteerde in sterk uiteenlopend werk met onderwerpen variërend van licht, portretten en dieren tot en met autos en water. Heel mooi, vindt Veronique, zeker de grote fotos staan dichtbij de belevingswereld van de leerlingen.

Nick Evertzen uit Hengelo is één van de 26 leerlingen die het keuzevak fotografie hebben gevolgd. Nick vond het wel lachen om te fotograferen, maar verdiepte zich toch heel serieus in het fotograferen om dingen anders weer te geven dan de werkelijkheid. Zijn serie Water zit ook in de tentoonstelling. 

De tentoonstelling met het werk van Nick en zijn klasgenoten wordt maandagavond 15 april om 19.00 uur geopend door directeur Pieter van Schilt van het Pius X College (locaties Van Renneslaan Almelo en Graaf Ottostraat Rijssen). Vlak daarvoor gaat een vakjury met onder meer vakfotograaf Guido Smit, een vakdocent van het Pius X, en oud-leerling Indy Otte (student fotografie van het Cibap) de fotos beoordelen. Zij kennen de vakjuryprijs toe aan de mooiste foto. Samen met het Pius X College en Kamera Express (voorheen Foto Konijnenberg) stellen de prijs beschikbaar. Het publiek dat de tentoonstelling komt bekijken, mag een stem uitbrengen voor de publieksprijs.

20194piusxfototentoonstelling_8949.docx

Persbericht

Van

: Pius X College, locatie C. van Renneslaan

Betreft: fototentoonstelling leerlingen

Keuzevak blijkt ongekend populair

Eerste expositie van leerlingen

fotografie in het Pius X College

Voor de allereerste keer konden alle eindexamenleerlingen van het Pius X College locatie Catharina van Renneslaan fotografie als keuzevak nemen. Het leverde zoveel belangstellenden op, dat de groep moest worden gesplitst. Maar dat niet alleen. De leerlingen maakten in de loop van het schooljaar zoveel prachtige foto's, dat er een fraaie expositie van samengesteld kan worden. Directeur Pieter van Schilt verricht 15 april de opening.

Fotografie maakt al jaren onderdeel uit van het studieprofiel Media, Vormgeving & ICT (MVI) op het Pius X College in Almelo. Op voorspraak van docenten Veronique Kleinjan en Sam Elbertsen kwam dit schooljaar een eind aan dat exclusieve voorrecht. Ook leerlingen uit alle andere studierichtingen mochten fotografie gaan volgen. Drie uur in de week. 26 Leerlingen opteerden daarvoor, onder wie jongens en meisjes van Zorg & Welzijn, Produceren, Installeren & Energie en Dienstverlening & Producten.

De grote belangstelling heeft docenten Elbertsen en Kleinjan aangenaam verrast, maar ze hebben er wel een verklaring voor. 'Het is een module waar leerlingen makkelijk in kunnen stappen en leerlingen zijn geïnteresseerd in fotografie. Ze hebben vaak thuis wel een fototoestel liggen en willen de techniek beter begrijpen, zodat ze er meer uit kunnen halen', verklaart Veronique Kleinjan de interesse. 'Het vak geeft ook relatief veel vrijheid. Leerlingen zien klasgenoten buiten aan het werk met mooie professionele apparaten. Dat spreekt aan', meent Sam Elberink.

De leerlingen hebben opmerkelijk veel werk gemaakt van hun keuzevak dat ze van september 2018 tot en met februari 2019 wekelijks volgden. In en buiten schooltijd. Dat vertaalde zich in prachtig werk. 'Het zou zonde zijn dat het op de computer blijft staan', vindt Veronique Kleinjan, 'en het is ook erg leuk om eens te laten zien wat ze allemaal hebben geleerd.' Haar college Sam Elbertsen vond in de krochten van de school een loze ruimte die perfect dienst kan doen als 'schoolgalerie': stoer, industrieel, onverwachte vormen en muren genoeg.

Leerlingen kregen een vrije opdracht voor het maken van een serie met één grote foto en een aantal kleinere exemplaren. Dat resulteerde in sterk uiteenlopend werk met onderwerpen variërend van licht, portretten en dieren tot en met auto's en water. 'Heel mooi', vindt Veronique, 'zeker de grote foto's staan dichtbij de belevingswereld van de leerlingen.'

Sem Makata uit Wierden, Zoey Snijders uit Tubbergen, Amber de Jong uit Almelo en Nick Evertzen uit Hengelo zijn vier van de 26 leerlingen die het keuzevak fotografie hebben gevolgd. Zoey en Amber volgen het studieprofiel Zorg & Welzijn, maar vonden het 'Wel leuk', om daarbij fotografie te doen. Ze staken er veel tijd in. Zeker Zoey, die een stel vriendinnen optrommelde, een hele licht- en make-up sessie organiseerde, alvorens ze hun portretten maakte. Eén daarvan haalt de tentoonstelling. Nick vond het 'Wel lachen' om te fotograferen, maar verdiepte zich toch heel serieus in het fotograferen om dingen anders weer te geven dan de werkelijkheid. Zijn serie Water zit ook in de tentoonstelling. Sem moest voor de expositie terugvallen op 'plan B'. 'Ik wilde portretten maken, maar niemand wilde poseren. Toen heb ik gekozen voor foto's over mooi Wierden.' Amber maakte het zichzelf allesbehalve makkelijk, met een geweldige serie 'faceless portrets', portretten zonder gezicht, waarin ze speelt met het licht.

De tentoonstelling met het werk van Sem, Amber, Zoey, Nick en hun klasgenoten wordt maandagavond 15 april om 19.00 uur geopend door directeur Pieter van Schilt van het Pius X College (locaties Van Renneslaan Almelo en Graaf Ottostraat Rijssen). Vlak daarvoor gaat een vakjury met onder meer vakfotograaf Guido Smit, een vakdocent van het Pius X, en oud-leerling Indy Otte (student fotografie van het Cibap) de foto's beoordelen. Zij kennen de vakjuryprijs toe aan de mooiste foto. Samen met het Pius X College en Kamera Express (voorheen Foto Konijnenberg) stellen de prijs beschikbaar. Het publiek dat de tentoonstelling komt bekijken, mag een stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de fototentoonstelling van leerlingen van het Pius X College, locatie Catharina van Renneslaan in Almelo kunt u zich wenden tot directeur Pieter van Schilt.

Telefoon 0546 86 00 66

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding