Archeologiepand Marktstraat
Archeologiepand Marktstraat (Foto: G.W.H.. ter Welle)

Lezing Helmig Kleerebezem

Hengelo - Afdeling Archeologie van Museum Hengelo organiseert maandelijks een lezing over de geschiedenis van Hengelo. Zoals de lezing 'De jachtpalen van Twickel' door Helmig Keerebezem op donderdag 18 april. Aansluitend is de tentoonstelling ‘Van steppe tot Stork’ te bezoeken.

Aanvang        19:30 uur

Toegang        €2,50

Locatie         Archeologiepand, Marktstraat 19

Door de eeuwen heen ontwikkelde zich de jacht tot een alleenrecht van de grootgrondbezitters. Dit recht ging over in een ‘heerlijk recht’, een recht van de heer der heerlijkheid. Deze heer jaagde niet alleen op zijn eigen gronden maar ook op gronden van derden welke binnen zijn machtssfeer lagen. Zo ontstonden rond de vele heerlijkheden en havezaten uitgestrekte wildbanen en waranden, waar de jacht aan anderen dan de heer, verboden was.

Na de komst van de Fransen gold vanaf 1795 ook in ons land het jachtrecht als gevolg van grondeigendom. In 1815 werden de ‘heerlijke jachtrechten’ weer in ere hersteld. Naar aanleiding hiervan vond in datzelfde jaar registratie plaats van de eigen jacht van de havezaten Twickel, Dubbeling en Weldam.

M.C. gravin van Wassenaer Obdam stelde met haar Rentmeester W. Mellink een lijst samen van plekken, waar jachtpalen dienden te verrijzen. De lijst vermelde 108 palen, die dienden ter afbakening der privatieve jacht. De eerste werden geplaatst in de Esch, Azelo, Buren en Oele.

Met de jachtwet van 2 juli 1923 werden de heerlijke jachtrechten afgeschaft. Als gevolg hiervan verloren ook de jachtpalen hun functie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden