Grote Bornse Palmpasenoptocht

Borne - Op Palmzondag, 14 april, gaat de grote traditionele Palmpasenoptocht weer door het centrum van Borne.

Een hele gezellige optocht! Volgens traditie lopen heel veel Bornse kinderen vol trots met hun prachtige eigengemaakte Palmpasenstok mee. Samen met hun broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en begeleid door hun vaders, moeders, opa's en oma's lopen ze vanaf de Stephanuskerk door het Bornse centrum naar 't Dijkhuis.

De Palmpasenoptocht vertrekt om ongeveer 11:45 uur vanaf de St. Stephanuskerk. Voorafgaand aan de optocht is er om 11:00 uur een speciale Palmviering in de kerk voor de kinderen. De Scoutinggroep St. Stephanus Martina loopt in de optocht voorop met een hele grote Palmpasen. Deze wordt door de gidsen en de kabouters van de scouting versierd met een prachtige, speciaal door de echte bakker gebakken broodhaan, een rad, sinaasappels, snoep, buxus en linten in de Bornse kleuren blauw en geel. Na de scoutinggroep komt de eerste groep muzikanten: de Bornse Harmonie. Zij brengen prachtige muziek en spelen ook de Palmpasenliederen die onze voorouders vroeger al zongen tijdens deze optocht. Hierna volgt een grote groep kinderen met hun eigen Palmpasen. Dan komt er nog een groep muzikanten: de Drum- en Marchingband uit Enschede, gevolgd door weer een groep kinderen met hun eigen Palmpasen.

De route van de optocht:
Nieuwe Kerkstraat, De Bleek, Ziekenhuisstraat, Grotestraat, Bekenhorst, De Schoener en 't Dijkhuis. De optocht zal via de achteringang van 't Dijkhuis naar binnen gaan. Hier is tevens het einde van de optocht. De kinderen krijgen bij het verlaten van 't Dijkhuis nog iets lekkers aangeboden.

In het Dijkhuis zal eerst de Bornse Harmonie mooie muziek ten gehore brengen op het podium in het grote Atrium. Daarna zal de Drum- en Marchingband uit Enschede in het kleine Atrium de mensen met hun prachtige muziek nog even verrassen.

De grote Palmpasenstok wordt na de optocht aangeboden aan de bewoners van 't Dijkhuis, zodat zij nog wat langer kunnen genieten van deze prachtige Palmpasenstok.

De Palmpasenoptocht wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Folkloregroep Borne en de Scoutinggroep St. Stephanus Martina. In de week voor Palmzondag wordt door leden van de Folkloregroep buxus gesnoeid en naar alle Bornse scholen gebracht, samen met een schrijven en een voorbeeld waarin uitgelegd wordt hoe een originele Palmpasen er uit hoort te zien. Deze uitleg en een stukje historie is ook terug te vinden op de website www.folkloregroepborne.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden