Foto: Club van de Week: Stichting Twente Hart Safe, eigen foto

"Als je hoort dat iemand nog leeft, dan weet je waar je het voor doet"

Club van de Week

Door Emile Urban

Bijna twaalf jaar geleden richtte Henk Poort Stichting Twente Hart Safe op, nadat hij zelf werd getroffen door een hartaanval en een defibrillator (AED) zijn leven redde. Wat klein begon is inmiddels uitgegroeid tot een club met ruim 19 mensen. Samen zetten zij zich in om te zorgen dat zo veel mogelijk inwoners in Twente een plotselinge hartstilstand overleven.

HENGELO - Na al die jaren is er veel bereikt als het gaat om de realisatie van een AED-netwerk en opleiden van burgerhulpverleners. "Er zit heel veel werk in, maar het is mooi om te doen. Vooral als je een telefoontje krijgt dat iemand nog leeft. Dan weet je het waar je het voor doet," zegt Poort.
Ondanks de inzet van Twente Hart Safe is het fijnmazige netwerk in Hengelo nog niet goed. In de stad zijn momenteel 60 AED's die 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk zijn. "Wij hebben berekend dat er 100 nodig zijn, dus we zitten op 60 procent van het netwerk."
Doel is om het netwerk van AED's de komende jaren nog fijnmaziger te maken en meer burgerhulpverleners te creëren zodat iedereen die een hartstilstand krijgt binnen drie minuten van hulp wordt voorzien. "Ik zeg expliciet binnen drie minuten, omdat dan al vaak drie minuten zijn verstreken voordat een hulpverlener of ambulance ter plaatse is. De tijd is dus heel kort."
Twente Hart Safe geeft jaarlijks reanimatiecursussen aan zo'n 2000 mensen. "Een AED is slechts gereedschap. Mensen zijn het belangrijkste, die moeten reanimeren," zegt Poort. "Ik kreeg laatst nog een telefoontje van een mevrouw die dacht dat ze een EHBO-diploma moet hebben om te kunnen reanimeren, maar dat is dus niet zo. Iedereen kan het leren en het kost je maar vier uurtjes per jaar, waarmee je wel je geliefde mee kunt redden." Dat laatste is iets om bij stil te staan: bijna tachtig procent van alle cardiologische incidenten doen zich thuis voor in de nachtelijk of vroege ochtenduren." Meer weten over de reanimatieopleidingen van Twente Hart Safe of het laten plaatsen van een AED? Kijk op twentehartsafe.nl

Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl

Meer berichten