Foto:

Chauffeurs zes dagen in de week op pad voor Voedselbank

door Bert Wind

Voedselbank Midden Twente (VBMT) is een bijzonder particulier initiatief in de samenleving. Wie kent de Voedselbank nou niet. In een serie artikelen wordt een kijkje achter de schermen gegeven bij VBMT en haar 105 vrijwilligers. In dit artikel staat de chauffeursgroep centraal.

Hengelo - Bert Wind is verantwoordelijk voor de totale logistiek van Voedselbank Midden Twente. Onderstaand geeft hij een impressie waar de chauffeursgroep de hele week mee bezig is.

De voedselbank heeft drie bestelbussen en één aanhanger. Zowel de bussen als de aanhanger zijn voorzien van een koelinstallatie. Daarmee zijn wij in staat om zelf koeltransporten te verzorgen. De chauffeursgroep bestaat uit 22 personen die in wisselende samenstellingen zes dagen in de week voor de Voedselbank op pad zijn. Dagelijks wordt er met twee bussen gereden, elk bemand met twee personen. Op maandag en vrijdag wordt er met drie bussen gereden.

Elke week worden bij 23 winkels in Hengelo, Borne, Delden en Markelo producten opgehaald. Daarnaast worden er bij zes bakkers producten opgehaald waarvan bij vijf bakkers zelfs dagelijks. Veelal gaan we tegen sluitingstijd naar de bakkers zodat de producten zo vers mogelijk naar de Voedselbank kunnen worden gebracht.

De regelgeving van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) geeft aan dat wij de temperatuur van de producten die wij vervoeren moeten meten en registreren. Wanneer de producten bij de winkels de bus ingaan wordt door de chauffeur de temperatuur gemeten en op de rittenstaat vermeld. Bij binnenkomst bij de Voedselbank wordt opnieuw de temperatuur gemeten en op een formulier vermeld. Al deze gegevens moeten worden bewaard en tijdens de controles van of namens de NVWA worden getoond.

Ook uit de landelijke distributie krijgen wij producten. Hiertoe heeft Voedselbanken Nederland tien Regionale Distributie Centra (RDC) opgericht. Het RDC waar wij onze producten moeten ophalen is in Deventer gevestigd. Twee keer per week rijden we, met één of twee bussen met koelaanhanger, naar Deventer om de voor ons bestemde producten op te halen. Alle producten worden bij onze vestiging in Hengelo opgeslagen, indien nodig in de koel- of vriescellen. Op vrijdagmorgen wordt bepaald welke van de ontvangen producten naar de uitgiftepunten in Borne en de Hof van Twente (Goor) moeten worden gebracht. Op vrijdag rond 12.30 uur vertrekt er een bus met producten zowel naar Borne als naar Goor. De Voedselbank heeft contacten met de Biologische Tuin in Hengelo en de Stadstuin in Goor. Zodra de geteelde groentes geoogst zijn krijgen we een telefoontje van de tuin en halen wij de producten op.

Regelmatig houden bedrijven, kerken en scholen inzamelacties voor de voedselbank. Wij voorzien de locaties van lege kratten, en na afloop van de actie halen we de volle kratten weer op. Daarnaast komen er niet geplande aanbiedingen van producten die we op mogen halen. Winkels kunnen ook tussentijds bellen dat er zoveel staat voor de Voedselbank dat hun eigen koeling vol raakt. Of een winkel die gaat verbouwen geeft de Voedselbank de gelegenheid om de niet verkochte producten op te halen. En tegen het einde van het jaar zijn dat vaak de overgebleven kerstpakketten.

Meer berichten