Foto:

Rutten: 'Je rook de historie van Stork'

door Jenny ter Maat

Gebouw op marktplein is goed idee

Hengelo - Stork Plastics Machinery heette het bedrijf waarbij Jos Rutten ooit werkte. Hij kwam te werken in het Hijsch-gebouw, gebouw nummer 25. Dat was op 1 juni 1985 en Rutten was toen 25 jaar. "In de jaren 1985 en 1986 kwam er een stevige groei in ons bedrijf en werd er meer personeel aangetrokken. In de hoogtijdagen werkten er ruim 300 personen, verdeeld over drie gebouwen. In het Hijsch-gebouw werkten in die tijd ongeveer 120 personen", vertelt hij.

Bij het bedrijf werden toentertijd niet alleen onderdelen voor spuitgietmachines vervaardigd maar ook de complete spuitgietmachines voor de opkomende kunststofindustrie. Deze machines werden door Stork Plastic Machine wereldwijd geleverd

Rutten begon er als elektromonteur voor het monteren van elektrisch componenten van deze machines, later groeide hij door tot leidinggevende van de productieafdeling. "Hoe het was om in het Hijsch-gebouw te werken? In de winter was het altijd koud en tochtig en in de zomer heet en warm. Elk voorjaar werden de dakkoepels geschilderd met speciale zonwerende verf zodat het nog een beetje dragelijk was in de zomer. De klapraampjes in de voorgevel (de trapgevel) werden dan open gezet om toch een beetje warmte uit het bedrijf te krijgen."

Het gebouw leefde
"Maar het oude gebouw leefde wel, de inslagen vanuit de oorlog waren nog zichtbaar aanwezig. En als je binnen kwam rook je altijd de historie van Stork. Je kon aan alles zien dat het gebouw al meer als een halve eeuw geleden gebouwd was. De staalconstructies en kraanbanen waren nog geconstrueerd en verbonden met klinknagels en niet gelast zoals dat tegenwoordig gaat. En als je daar dan over nadenkt hoeveel tijd één zo'n verbinding kost dan begrijp je pas hoeveel uren en energie het heeft gekost om zo'n hal neer te zetten."

Rutten en de andere werknemers stopten met werken in het Hijsch-gebouw in 2006. "In het oude gebouw van de gieterij van Stork zou een ROCschool gevestigd worden en dus moesten wij verhuizen naar onze huidige locatie aan de A. Marshallstraat 2 in Hengelo."

Jos Rutten, nu 58 jaar, werkt inmiddels bij Stork IMM en houdt zich bezig met alle KAM en facility werkzaamheden. "Of er een verschil is met Stork Hijsch? Ons huidige gebouw heeft als voordeel dat alle afdelingen onder één dak zitten en de faciliteiten meer van deze tijd zijn."

"Wat ik jammer heb gevonden is dat wij als Storkianen en Hengeloërs moeite en veel kosten hebben gemaakt om het Hijsch-gebouw als karkas te laten staan en dat we dan na een jaar of tien toch besluiten om het af te breken. Dat we er nu weer iets mee willen voor ons marktplein vind ik een goed idee. Maar dan wel graag dat het over het hoe en wat van het gebouw besloten wordt met en door inwoners van Hengelo."

Meer berichten