Ultimatum aan Eaton over sociaal plan

Algemeen

Door CNV Vakmensen

HENGELO - CNV Vakmensen heeft, samen met FNV, dinsdag een ultimatum gesteld aan Eaton in Hengelo. De inzet is tweeledig: een goed sociaal plan én een beter inzicht in de financiële handel en wandel van het bedrijf. “De werknemers hebben de laatste jaren zoveel veranderingen meegemaakt, dat ze het vertrouwen in de concern-leiding kwijt zijn”, zegt Frans ten Broeke, onderhandelaar van CNV Vakmensen. 

Bij de Hengelose vestiging van Eaton, onderdeel van een groot Amerikaans concern, werken ruim 600 mensen. Het bedrijf wil een relatief kleine reorganisatie doorvoeren (waarbij ongeveer 15 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen), maar heeft zich volgens Ten Broeke verkeken op het massale verzet hiertegen. “De afgelopen jaren zijn er aan de lopende band directiewisselingen geweest. Dat gaf veel onduidelijkheid en besluiteloosheid. De ene keer ging de koers rechtsaf, de andere keer linksaf. De mensen hebben het gevoel dat ze pionnen zijn, en hebben grote zorgen over het verschuiven van hun werkgelegenheid naar bijvoorbeeld Oost-Europa.”

Niet gerust

Directie en concern-leiding hebben de werknemers tijdens personeelsbijeenkomsten verzekerd dat de vestiging in Hengelo ‘excellent’ is en toekomst heeft, maar volgens Ten Broeke zijn de werknemers er niet gerust op. “Ze geloven het gewoon niet meer.”

Ultimatum

Het ultimatum loopt af op vrijdag 2 december om 9.00 uur. In het ultimatum eisen de bonden:
• Een goed sociaal plan voor werknemers die hun baan kwijtraken. Dit sociaal plan moet ook als basis dienen voor toekomstige reorganisaties.
• De mogelijkheid voor de ondernemingsraad om een financieel deskundige in te schakelen, die meer inzicht krijgt in de financiële stromen van de Hengelose vestiging.

Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 2 uur geleden
Peter van Lange.
'Zin in levensbeschouwing' met Peter van Lange op 10 april 26 mrt, 14:32
Afbeelding
Paasshow bij Zuithof 26 mrt, 14:30
Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers
Homme: een indrukwekkende double-bill van LAVA Collective 26 mrt, 14:28
Afbeelding
Palmpasen! 26 mrt, 14:27
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 26 mrt, 11:48
Het Sideways BMX Racing Team. Eigen foto.
Op jacht naar veel finalerondes 22 mrt, 12:31
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:54